Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Verbeter je conditie, figuur én je vetverbranding met intervaltraining!

Meer en sneller resultaat met intervaltraining!

Wil je je uithoudingsvermogen verbeteren, een mooi gespierd lichaam of afvallen? Het kan vijf keer zo snel met intervaltraining!

Stop met cardiotrainingen die een uur of langer duren; een intervaltraining van 15 à 20 minuten (mits intensief genoeg!) is veel effectiever.

Wissel van tempo
Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat je met intervaltraining in één uur dezelfde resultaten kunt behalen als met normale training in vijf uur. En dat is goed nieuws voor mensen met weinig tijd of die al veel bewegen, maar op het gevreesde plateau terecht zijn gekomen.

Hoe werkt het?
Je wisselt voortdurend van tempo; bijvoorbeeld een minuut op volle kracht, en daarna een minuut herstel op je normale tempo. Zo wissel je steeds af. Als je echt voluit gaat in de snelle minuten ben je na een kwartier trainen echt helemaal leeggetraind en dat is de bedoeling. Dit soort  trainingen moet je natuurlijk nog niet doen als je lange tijd niet getraind hebt; dan is het belangrijk om eerst je hartspier te laten wennen aan normale sportieve inspanning.

Wat zijn de voordelen van intervaltraining?
1. Je kunt harder trainen
Door intervaltraining train je op een heel intensief niveau. Je doet het weliswaar steeds maar een paar minuten (of zoals in bovenstaand schema zelfs telkens maar 1 minuut), maar dat is nog altijd langer dan wanneer je alleen op een gemiddeld tempo traint.

2. Je krijg meer spieren
Om harder te werken, moet je lichaam nieuwe spiermassa aanspreken. Wanneer deze spieren eenmaal zijn getraind, worden ze vaker gebruikt en verbruiken ze meer energie. Ook als je gewoon de hond uitlaat en zelfs als je tv kijkt.

3. Je verbrandt meer vet
Intervaltraining beïnvloedt de werking van de lichaamscellen. Deze worden beter in het verbranden van vet, zelfs als je lichte oefeningen doet. Vrouwen die in 2005 meededen aan een wetenschappelijk onderzoek verbruikten na 2 weken intervaltraining 36 procent meer vet tijdens een uur fietsen.

4. Je conditie verbetert
Na twee weken intervaltraining konden zes van de acht proefpersonen tijdens een ander onderzoek twee keer zo lang fietsen voordat zij uitgeput raakten. De acht mensen die gewoon bleven trainen, merkten geen verschil.

5. Het werkt al na een paar weken
Al na twee weken waren in de Amerikaanse onderzoeken de effecten meetbaar. Het uithoudingsvermogen van de proefpersonen nam toe en het vermogen van hun hart en longen om het lichaam van zuurstof te voorzien verbeterde met 13 procent.

6. Het kost minder tijd
Duursporters boeken met een uur intervaltraining per week dezelfde resultaten als collega’s die vijf uur per week normaal trainen. Ook na je training in rust verbruikt je lichaam nog volop energie. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt om te sporten.

7. Je lichaam went niet
Wanneer je week in week uit dezelfde oefeningen doet, raakt je lichaam daar aan gewend en heeft het steeds minder effect. Gevolg: je valt niet meer af en je conditie verbetert niet meer. Kortom, je zit op een plateau. Intervaltraining helpt mensen om van dit plateau af te raken.
(Bron: Wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Applied Physiology’)

Zo doe je het goed
Beginners doen er goed aan om het rustig op te bouwen en de spieren, maar vooral ook je hartspier te laten wennen aan een hoger inspanningsniveau. Begin eerst met bijvoorbeeld een minuut flink doorsporten en daarna drie minuten wat rustiger aan. Maak de rustperiodes steeds wat korter, maar bouw dit langzaam op. Als je conditie beter is, kun je ook je maximaal-inspanning steeds wat verhogen.

Hou er rekening mee dat intervaltraining behoorlijk wat van je lichaam vergt. Het is de bedoeling dat je buiten adem raakt en gaat zweten. Maar als je je niet lekker voelt tijdens of na de inspanning moet je misschien een stapje terug in je opbouwschema.zweten

Train met je verstand
Intervaltraining is geschikt voor alle leeftijden en op elk conditieniveau, maar mensen met hartproblemen, hoge bloeddruk of problemen met hun gewrichten kunnen beter eerst hun arts raadplegen. En, heel belangrijk, vergeet nooit een goede warming-up en cooling down te doen.

Doe de intervaltraining ook niet te vaak; één of twee keer per week is al ruim voldoende voor mensen die niet gewend zijn aan deze trainingsvorm. Zorg in elk geval dat je lichaam 24 uur de tijd heeft om weer te herstellen.
Succes!

Share