Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Verbeter je gezondheid met lymfedrainage

Het lymfestelsel: belangrijkste onderhoudssysteem voor je lichaam.

Het lymfestelsel is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem en zorgt ervoor dat de rest van ons lichaam zo goed mogelijk kan werken. We merken echter niks van een goed werkend lymfestelsel en het is ook lange tijd niet onderzocht door de medische wetenschap. Het lymfestelsel voert als een soort opruimdienst afvalstoffen, gifstoffen, bacteriën, virussen en andere belastende dingen af. Als het goed zijn werk kan doen is dit een belangrijke preventie om ziektes als diabetes, neurologische schade en kanker te voorkomen. Medicijngebruik, te weinig beweging, stress en verkeerde voeding kunnen ervoor zorgen dat de lymfebanen vollopen omdat ze gewoonweg niet voldoende capaciteit hebben om alles af te voeren.

Dan gaat de lymfestroom stagneren, waardoor alle andere lichaamssystemen minder goed hun werk kunnen doen en ziekte op de loer ligt.

Het is lastig om de diagnose te stellen dat je een slecht werkend lymfestelsel hebt, omdat er geen testen voor zijn. Tijdens hartoperaties wordt wel gezien dat de lymfe klonterig en troebel is, terwijl het helder moet zijn in een gezonde situatie. Dus ook om hart- en vaatziektes te voorkomen of verminderen is het belangrijk je lymfestelsel gezond te houden. In mijn praktijk gebruik ik een uitgebreide anamnese en frequentie therapie om erachter te komen of de lymfestroom mogelijk stagneert.

Symptomen hiervan zijn bijvoorbeeld, zwelling (oedeem), vermoeidheid, zwaar en/of pijnlijk gevoel in de ledematen, cellulitis, slechte wondgenezing, makkelijk ziek worden, huidproblemen en spijsverteringsproblemen. Omdat dit symptomen zijn die ook bij vele andere ziektes voorkomen, wordt vaak niet gedacht aan een haperende lymfestroom, maar is wél altijd belangrijk om in gedachten te houden als mogelijke oorzaak van ziekte.

Hoe werkt dit unieke systeem?

Lymfe is een dikkere vloeistof dan bloed, het stroomt langzaam en heeft warmte nodig om goed te stromen. Het heeft geen centrale pomp zoals het hart, maar heel veel lymfevaatjes die voor het grootste deel vlak onder de huid zitten. Deze pompen de lymfe tegen de zwaartekracht in naar boven, waar die achter het sleutelbeen weer terug de bloedbaan in gaat. Onderweg wordt de lymfe in de lymfeknopen gereinigd van alle stoffen die er niet in horen zodat het opgeschoond weer terug de bloedbaan in kan.

Hoe zorg je zelf voor een goed werkend lymfestelsel?

Zoals hierboven al vermeld kun je je lymfe stimuleren door voldoende te drinken en beweging. Zowel sporten als elke dag zorgen dat je nooit lang achter elkaar zit is belangrijk; dus zorg dat je minstens één keer per uur van je stoel afkomt en wat trappen loopt bijvoorbeeld. Verder vergroot je je lymfestroom door trampoline te springen; zie mijn site voor meer informatie daarover.

En zoals je je auto onderhoudt is onderhoud voor je lymfestelsel ook belangrijk. Manuele lymfedrainage onderhoudt en stimuleert de werking van je lymfestelsel. Omdat het hele zachte en ontspannende behandelingen zijn, voelt het bovendien als een feestje. Je kunt het als jaarlijkse “onderhoudsbeurt” doen, in het hooikoortsseizoen bij klachten aan je sinussen, of na een operatie om sneller te genezen.

Als je alle mogelijkheden en voordelen van lymfedrainage wilt weten, kijk op mijn site: Manuele lymfedrainage | Ptherapie Oisterwijk of bel: 06 – 10456 173.

Share