Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Vermijd een hernieuwde stressmodus na je vakantie

Hoe houd je de onthaasting na je vakantie vast?

Het bereiken van echte ontspanning geeft bij steeds meer mensen in eerste instantie lichamelijke klachten tijdens de eerste vakantieweek. We kennen allemaal wel het voorbeeld van de succesvolle zakenman die altijd aan het werk is en de eerste dagen van de vakantie (na de vaak ook nog stressvolle reisdag) ziek in bed ligt. Dit is een teken dat de mate van stress voorafgaand aan de vakantie te lang te hoog was.

Tijdens vakanties voelen we ons meestal op ons best: er moet veel minder en dus is er meer tijd voor ontspanning en kan alles in een rustiger tempo. Bovendien zijn er ook minder sociale en andere verplichtingen die we onszelf opleggen(!),  zodat we veel meer tijd voor onszelf overhouden.

Om te voorkomen dat je snel weer terugschiet in die ongezonde stressmodus, waarin je weer alles gehaast en “even tussendoor” doet, zijn er verschillende dingen die je kunt doen zoals:

  • Elke dag 2 x een half uur rustig buiten bewegen
  • Je telefoon alleen op vaste tijden checken.
  • Vaker nee zeggen!
  • Bewuster leven: meer in het hier en nu zijn, in plaats van in je hoofd al met het volgende bezig zijn
  • Je voeding aanpassen om je hormonen stabiel te houden; dit doe je o.a. door snelle/geraffineerde suikers zoveel mogelijk te mijden.
  • Neem adaptogene kruiden die helpen bij onrust en stress (alleen in overleg met orthomoleculaire therapeut of arts).
  • En het belangrijkste: beter ademen!

Hoe adem je goed en vooral hoe vaak?

Er zijn veel verschillende manieren om goed te ademen; wat voor de een goed voelt, kan voor de ander heel vervelend en helemaal niet rustgevend voelen. Een makkelijke manier die voor mij goed werkt is langer uitademen dan inademen (bij voorkeur beide door de neus) en na de uitademing even een pauze voordat je weer opnieuw inademt. Een goede frequentie voor je rustademhaling is 6 tot 8 keer per minuut.

Een te snelle ademhaling kan aanleiding zijn voor veel klachten zoals:

  • Hoofdpijn; door een inefficiënte ademhaling krijg je minder bruikbare zuurstof in je hersenen wat hoofdpijn kan veroorzaken;
  • Gejaagd gevoel; als je snel ademt maakt je lichaam meer stresshormonen waardoor je bloeddruk verhoogt en er dus meer van je hart wordt gevraagd;
  • Eerder moe; vaak ademen kost meer energie;
  • Spierpijn in je ademhalingsspieren die je dan te veel gebruikt: met name in je hals en je nek, maar ook in je middenrif (diafragma) kan spanning ontstaan.

Als je elke dag 10 minuten de tijd neemt om bewust alleen met je ademhaling bezig te zijn en te oefenen, zul je zien dat je minder snel gaat ademen en dat daardoor je hartslag in rust lager wordt. Je zult zelfs zien én merken dat hij direct na die 10 minuten al lager is dan voorheen. Deze lagere hartslag heeft veel voordelen: betere slaapkwaliteit, meer energie, minder hoge bloeddruk, betere vetverbranding en een beter uithoudingsvermogen bij sporten.

Als je meer adviezen wilt voor een minder stressvol bestaan, komt dan eens langs! Bel voor een afspraak met 06 – 10456 173; ik help je graag.

Share