Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Vetten en suikers; welke is de grootste aanjager van ontstekingen?

Vetten, suikers en ontsteking deel 2

Suikers ontregelen je stofwisseling

Glucose wordt door het lichaam gebruikt om energie van te maken en wordt gemaakt uit koolhydraten die we eten. De omzetting van koolhydraten naar glucose kan snel en langzaam gaan. Het gaat snel bij de “snelle” geraffineerde koolhydraten die voorkomen in brood en broodproducten, pasta en bijna alle bewerkte etenswaren die in de supermarkt liggen. De langzame (complexe) koolhydraten worden langzamer opgenomen, waardoor er een minder hoge piek in de bloedsuikerspiegel is en je minder snel weer honger/trek krijgt.

Bij een gezond dieet krijg je door het eten van groenten, fruit en peulvruchten al ruim voldoende koolhydraten binnen.

Als je echter de hele dag van alles in je mond stopt, (ja óók die “gezonde” mueslireep!), circuleert er voortdurend te veel glucose in je bloed en dat is schadelijk voor je bloedvaten. Bovendien raakt je pancreas overwerkt omdat die steeds insuline moet maken om die suikers de cellen in te transporteren. Neveneffecten van insuline zijn: geen vetten kunnen verbranden, overtollige suikers worden snel omgezet in vet en je lichaam gaat makkelijk in ontsteking.

Insuline maakt dus ontstekingsgevoelig én dik!

Als je dit proces niet op tijd ombuigt, dan raakt je metabolisme verder ontregeld en ontwikkel je diabetes. Aangezien dit weer aanzet tot het krijgen van hart- en vaatziektes, is diabetes geen onschuldige aandoening.

Hoe maak je je lichaam weer metabool gezond?

Bij diabetes is er te weinig zuurstof in de cel, waardoor het moeilijk wordt om vetten te verbranden; daar is immers zuurstof voor nodig. Dit noemen we de aërobe verbranding, bijvoorbeeld bij wandelen of sporten op een lage hartslag. Bij overdadige inname van koolhydraten verbrandt de cel voornamelijk suikers; mede omdat die continu worden aangevuld waardoor de cel nooit echt goed toekomt aan het verbranden van vetten.

Wil het lichaam weer vetten kunnen gaan verbranden, moet dus eerst de glucose in de (vaak flink opgeblazen) cel worden verbrand en dan de reservevoorraden in de spieren en de lever. Dit lukt alleen als je blijvend stopt met het overmatig eten van koolhydraten en tijdelijk maar heel weinig koolhydraten eet; alleen die uit fruit en groenten. Daarbij is het heel effectief om door middel van intermitterend vasten je lichaam te dwingen om suikers uit de voorraden te gaan opmaken. Pas als die op zijn ben je weer in staat opgeslagen vetten te gebruiken als energiebron en dus vet te verliezen.

Intermitterend vasten

Hoe doe je dat? Er zijn veel manieren om dit te doen; een veel gebruikte is om bijvoorbeeld  op een aantal dagen alleen te eten tussen 11.00 en 18.00 (of een variant daarvan). Zorg dat je 2 of 3 volwaardige maaltijden eet met alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Hierdoor voorkom je snacken tussendoor en krijg je weer een gezond functionerend lichaam, dat zijn eigen vetreserves weer op een normale manier kan verbranden. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit veel beter en duurzamer werkt dan laag calorische diëten.

Hoe je beter wordt in vetverbranding vertel ik je in mijn volgende column. Wil je nu je stofwisseling al verbeteren? Ik werk met een uitgebreide anamnese en vragenlijsten om zo compleet mogelijk in kaart te brengen waar en waarom het in jouw lichaam mis gaat, om vervolgens samen te kunnen werken aan herstel en een gezond lichaam. Je kunt me bereiken op nummer: 06 – 10456 173.

Share