Vezelrijke crackers én heel erg lekker!
- 25
- jan
Dit is een cracker zonder gluten, laag in langzame koolhydraten en met heel veel vezels; goed voor je darmen dus. Met dank aan FODMAP-specialiste Mirte Kaan, van wie ik dit recept heb geleend. Geniet van dit gezonde en lekkere alternatief voor brood.Ingrediënten voor 1 bakplaat vol crackers
- 100 gram rijst- quinoa- of ander vergelijkbaar meel
- 50 gram havermout of haverzemelen
- 50 gram gebroken lijnzaad (let op: breek het lijnzaad pas kort voordat je het gebruikt om bederf van de goede vetten te voorkomen)
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram pompoenpitten
- 50 gram sesamzaad
- 30 gram amandel- of kastanjemeel
- 80 ml. water
- 3 el. olijfolie of gesmolten kokosolie
- 1 tl. Keltisch zeezout
- optioneel: 2 el. gedroogde oregano of rozemarijn (of een ander kruid wat je lekker vindt)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed tot een stevig deeg; het wordt een redelijk grof deeg door de grove pitten. Als het deeg te droog is, voeg je een paar druppels water toe. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 4 mm dik en snijd het in rechthoekige crackers. Leg de crackers op de bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten krokant en goudbruin. De mijne waren op deze foto niet zo mooi bruin, maar toch heel lekker. Ze vallen makkelijk uit elkaar; maar de kruimels kun je hergebruiken als croutons in salades. Ook heel lekker.
In een goed afsluitende box of trommel kun je de crackers twee weken bewaren; maar bij mij zijn ze dan al lang op….. 🙂