Vitamine B12-tekort: vaak niet herkende oorzaak van gezondheidsproblemen
- 05
- okt
Vitamine B12 is een onmisbaar element bij zeer veel belangrijke lichaamsfuncties. Een tekort hieraan komt veel voor, maar wordt echter vaak over het hoofd gezien of gemist, omdat de metingen in het bloed geen goed beeld geven van de actieve hoeveelheid in de cel; de plek waar het zijn werk moet doen. De bloedbaan is slechts een transportmiddel, waarin nutriënten geen actieve werking hebben.
Wie lopen risico op een B12-tekort?
Vegetariërs, veganisten, ouderen, mensen met maag- en darmklachten (denk aan crohn of colitis, of na een maagverkleining, gebruik van geneesmiddelen als maagzuurremmers, metformine, narcose en sommige antibiotica, maar ook na een longontsteking bijvoorbeeld.
Wat zijn de symptomen van een B12 gebrek?
Neurologische en cognitieve problemen als: tintelingen in handen en voeten, maar ook in benen en armen, vergeetachtigheid, woordvindingsproblemen (!), oorsuizen, afasie, depressie, desoriëntatie en zelfs dementie.
Pernicieuze anemie (bloedarmoede), vermoeidheid, problemen in het spijsverteringskanaal, zoals een pijnlijke tong, verlies van eetlust en constipatie, haaruitval etc.
Welke symptomen komen eerst?
Het lichaam beschermt altijd de essentiële functies, zoals de aanmaak van bloed. Omdat bijvoorbeeld de geheugenfunctie niet zo spannend is om te overleven, gaat die bij een beginnend B12 tekort als een van de eerste verschijnselen achteruit, waarna andere cognitieve en neurologische klachten volgen.
Pas bij een langdurig en groot tekort treedt er bloedarmoede op. De zenuwproblematiek en neurologische schade zijn dan al een feit, maar pas als er ook bloedarmoede optreedt, is het B12 tekort aantoonbaar in het bloed. Dan zijn er ook nog de “vals normale” uitkomsten. Hierdoor wordt het B12 tekort niet opgemerkt omdat er andere ziektes spelen die de uitkomst vertroebelen.
Daarom is het beter om B12 aan te vullen op basis van klachten dan op bloedwaardes, want als het aantoonbaar is in het bloed, is er misschien al onomkeerbare neurologische schade.
Dit verklaart waarom zoveel mensen met een ‘normale’ bloedwaarde van B12 enorm en snel opknappen als ze extra B12 gaan innemen.
Slecht opneembaar!
Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine en komt in een aantal vormen voor. De opname is echter heel lastig, omdat meestal de inactieve vorm wordt gegeven en die heeft een groot aantal stappen nodig om te worden omgezet naar de actieve, voor het lichaam bruikbare vorm.
Dat begint al in de mond; als er niet goed wordt gekauwd, wordt een enzym te weinig aangemaakt dat de B12 door het lichaam moet vervoeren naar de plek waar het zijn werk kan doen. En zo zijn er nog een aantal stappen in de spijsvertering die ervoor moeten zorgen dat B12 op zijn plek komt en actief wordt gemaakt. Bij te weinig maagzuur of teveel slechte bacteriën in de dikke darm die daardoor opstijgen naar de dunne darm (waar ze niet horen te zijn!) wordt de opname van B12 gehinderd.
Conclusie:
Een tekort aan B12 komt veel voor; bij ouderen heel vaak, maar ook bij jongere mensen omdat de opname slecht is in veel omstandigheden. Bloedonderzoek geeft pas in een (te) laat stadium tekorten aan. Om tekorten te voorkomen is het verstandig te zorgen voor extra inname. Er zijn geen interacties bekend met geneesmiddelen of voeding en zelfs hoge doseringen zijn niet toxisch.
Twijfel je of je een tekort hebt, en/of heb je klachten? Met een uitgebreide anamnese wordt snel duidelijk of je gebaat zou kunnen zijn met suppletie. Bel: 06 – 10456 173.