Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Vitamine D: een veelzijdige en belangrijke stof!

                                                                                                                                      Hoe belangrijk is vitamine D?
We weten al heel lang dat vitamine D belangrijk is voor de aanmaak en het in stand houden van gezonde botten, maar naarmate er meer onderzoek naar wordt gedaan blijkt dat deze vitamine bij bijna alle lichaamsfuncties meespeelt. Bijvoorbeeld bij het behoud van soepele en sterke spieren, een goed werkend immuunsysteem, de hersenstofwisseling, de afgifte van insuline, bloeddrukregulatie, remmen van ontsteking, het meehelpen activeren van hormonen etc. etc.
De symptomen van een tijdelijk kortdurend tekort zijn vermoeidheid, lusteloosheid, neerslachtigheid en stijve spieren die makkelijk verkrampen. Een langduriger oftewel chronisch tekort leidt tot en/of draagt bij aan een aantal vormen van kanker, overgewicht, metabool syndroom, diabetes en hart- en vaatziekten.  

Wat zijn de oorzaken van tekorten en bij welke groepen komen ze veel voor?
Een dagelijks verbruik van ongeveer 100 mcg D3, terwijl er via de voeding gemiddeld maar 25 mcg binnenkomt.vitamine D speelt een grote rol in het immuunsysteem; elke ontsteking of andere oorzaak die het immuunsysteem activeert, leidt tot een verhoogd verbruik, waardoor er minder beschikbaar is voor de normale functies. Medicijnen als anti-epileptica en cholesterolremmers (deze laatste wordt door een groot deel van de bevolking geslikt) geven als bijwerking dat ze de opname van vitamine D blokkeren.Een tekort aan magnesium (wat ook veel voorkomt) tast de benutting van vitamine D aan.
Mensen met overgewicht verbruiken meer vanwege hun grotere volume waarover het verdeeld moet worden, dus in die groep is vaker een tekort. De mogelijkheid om via de huid vitamine D aan te kunnen maken is heel klein vanwege een aantal redenen: de zon is hier alleen sterk genoeg tussen mei en september en dan ook alleen tussen 12.00 en 15.00 uur; op dit tijdstip zijn echter de meeste mensen binnen aan het werk. Als we naar buiten gaan zijn we meestal volledig gekleed én beschermd met een zonnebrandcrème; daarnaast worden de UV-stralen gedeeltelijk geblokkeerd door de luchtverontreiniging.
Daar komt nog bij dat het vermogen om zonlicht in de huid om te zetten naar vitamine D afneemt met onze leeftijd; dus hoe ouder hoe groter het tekort.
Verder hebben de volgende groepen mensen een verhoogd risico op een (chronisch) tekort: vegetariërs en veganisten, zwangeren, mensen die weinig buiten komen (dit geldt voor veel ouderen), mensen met een donkere huidskleur, mensen die veel alcohol drinken en mensen die een vetarm dieet volgen en/of altijd te weinig vetten eten.

Conclusie:

Een tekort aan D3 komt veel voor; bij ouderen door medicijngebruik en weinig buiten komen, maar ook de laatste generaties jongeren zitten in de gevarenzone, wegens toenemend binnen zitten en alcoholgebruik. Om tekorten te voorkomen is het verstandig te zorgen voor aanpassingen van de leefstijl en eventueel aanvulling met een supplement. Win voordat je hiermee begint advies in bij een deskundige, zowel voor wat betreft de dosering als de optimale opname. Twijfel je of je een tekort hebt of heb je klachten? Met een uitgebreide anamnese wordt snel duidelijk wat in jouw specifieke geval de beste aanpak is.

Share