Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Vitamine D tekort in relatie tot overgewicht

Muscle Beach California: krachtsporters staan met ontbloot bovenlichaam zich in het zweet te werken. Joggers rennen over het strand. De nationale zwemploeg gaat op trainingskamp in Thailand. De hele wielerwereld trekt in de winter naar de Canarische eilanden. Voor de zon …….. Of zou het ook vitamine D kunnen zijn?! Zou sporten in de zon iets extra’s kunnen opleveren?

Vitamine D3 is onlangs gekozen tot supplement van het jaar.

Vitamine D3 wordt vaak geassocieerd met sterke botten en tanden, maar dat doet deze bijzondere vitamine te weinig eer aan. Vitamine D3 is namelijk ook heel belangrijk voor de spieren en het immuunsysteem en misschien wel het allerbelangrijkste voor heel veel mensen: met hoge vitamine D waarden in het bloed vallen mensen meer af als zij gaan sporten en behalen meer resultaten van hun training.

Wetenschappelijk onderzoek laat iets bijzonders zien:

Mensen met overgewicht hebben lagere vitamine D spiegels, vooral als zij veel abdominaal vet hebben. De relatie tussen vitamine D en overgewicht is een ingewikkeld proces. Gezien het wijdverspreid tekort in Nederland aan vitamine D, is waarschijnlijk iedereen gebaat bij suppletie. Voor mensen met overgewicht geldt dit advies zeker, aangezien zij een groter risico hebben op een tekort.

Het is zelfs zo dat hoe meer overgewicht iemand heeft, hoe lager de vitamine D waarden zijn in het bloed. Een bloedtest kan uitsluitsel geven over de waarde in het bloed, maar een meting van de vetwaardes kan ook een goede indicatie geven van wat je nodig hebt.

Zink

Vitamine D verkrijgt veel van zijn effecten via de binding aan DNA. Zodra vitamine D bindt aan DNA worden er genen actief die van invloed zijn op de spieren en de stofwisseling. Voor deze verbinding is er zink nodig (via zogenaamde “Zinc fingers” in de vitamine D receptor). Daarom is het innemen van zink ook verstandig bij een vitamine D supplement.

Wil je een goed advies? Bel: 06 – 10456 173.

Share