Voeding bij sport
- 20
- mei
Welke voedingsstoffen heb je nodig voor je spieren en herstel?
Afhankelijk van hoeveel en hoe intensief je sport, is het verstandig je voeding aan te passen om optimaal te presteren, sneller herstel te bevorderen en het risico van klachten en blessures te verkleinen. Daarnaast is het belangrijk om de voeding gericht aan te vullen met vitamines en mineralen en anti-oxidanten.
Sporters vergen meer van hun lichaam en wekken meer energie op; een goed multi vitamine/mineralen complex is daarom belangrijk. Daarnaast zijn extra anti-oxidanten essentieel. Ten eerste om de extra vrije radicalen, die door het sporten in het lichaam ontstaan door de verbranding en het vrijmaken van energie, af te vangen en ten tweede om het immuunsysteem te ondersteunen.
Een goed multipreparaat dient in ieder geval voldoende vitamine A, C en E, carotenoïden, selenium en zink te bevatten. Daarnaast is een apart anti-oxidantencomplex aan te raden als je meerdere keren per week traint.
Duursporters zijn gebaat bij meer vetten
Bij duursport zijn voornamelijk de langzame spiervezels aan het werk en deze gebruiken uitsluitend vetten. Duursporters moeten het accent in de voeding dus leggen bij vetten, waarbij de nadruk moet liggen bij inname van de onverzadigde vetten (bijvoorbeeld uit olijfolie, lijnzaad(-olie en noten).
Aanvulling met het aminozuur L-carnitine is gunstig om het transport en de verbranding van vetten optimaal te laten verlopen en het energiepeil te verhogen.
krachtsport vraagt om eiwitten (proteïnen) en complexe koolhydraten (de langzaam verteerbare soort)
Bij krachtsport worden voornamelijk de snelle spiervezels aangesproken en deze gebruiken voornamelijk koolhydraten als energiebron. Die dienen dus voldoende in de voeding aanwezig te zijn; naast voldoende eiwitten die de basis vormen voor de opbouw van (spier-)cellen en zorgen voor herstel na een training. Krachtsporters gebruiken vaak wei-eiwit, omdat dit een hoogwaardig eiwit is wat als meest effectief gezien wordt voor de opbouw van spierweefsel.
Extra energie
Voor extra energie kunnen supplementen als Q10 en Rhodiola gebruikt worden. Q10 – een co-enzym wat een belangrijke rol speelt in de energieproductie – wordt normaal gesproken door ons lichaam zelf aangemaakt. Aanvullen wordt belangrijk als onze eigen Q10-aanmaak stagneert door het slikken van cholesterolverlagers en/of door het normale verouderingsproces.
Rhodiola is een natuurlijk middel dat zorgt voor een verbetering van het uithoudingsvermogen en een sneller herstel. Vergelijkend onderzoek met anabole steroïden liet gelijkwaardige uitkomsten zien, waarbij Rhodiola uiteraard niet de negatieve bijwerkingen had. Daarnaast heeft Rhodiola nog een aantal andere gezondheidsbevorderende eigenschappen zoals een betere vetverbranding en een betere zuurstofhuishuiding.
Magnesium en spierkramp
Het mineraal magnesium speelt een onmisbare rol in meer dan 300 processen in ons lichaam, met name in veel energiesystemen. Verder is magnesium betrokken bij de spierspanning, de werking van het hart en de bloedsomloop, de prikkeloverdracht in zenuwweefsel en het immuunsysteem. Tekorten komen veel voor. Extra magnesium in een goed opneembare vorm kan o.a. spierkrampen voorkomen of verminderen.
Samenvattend is het dus voor sporters extra belangrijk om goede voeding (wat altijd de basis moet zijn) aan te vullen met kwalitatief goede supplementen in de juiste vorm zodat ze ook daadwerkelijk worden opgenomen door het lichaam.
Omdat iedereen anders is, is een gericht suppletie-advies belangrijk voor optimale resultaten.
Wil je meer energie en effectiever trainen: bel voor een persoonlijk afgestemd orthomoleculair voedings- en suppletie-advies.
Petra Coppens: 06 – 10456 173