Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Voeding en hormonen; hoe houd je de balans goed?

Hoe houd je je hormonen in balans?

Een goed evenwicht in de hormonen en met name in de geslachtshormonen is belangrijk voor een goede gezondheid. Vrouwen hebbe meer hormonale schommelingen (de maandelijkse cyclus, zwangerschappen en overgang) en daardoor meer risico op klachten dan mannen.
Hoewel ook mannen last kunnen krijgen van klachten door een oestrogeenoverschot, omdat onze leefomgeving steeds ongezonder wordt.

Ja, je leest het goed; ook mannen hebben wat oestrogeen en de balans wordt verstoord doordat we allemaal extra overtollige oestrogenen binnen krijgen.
Dit komt met name binnen via plastics, kraanwater, vlees en zuivel. In plastics zitten xeno-oestrogenen; dit zijn stoffen die veel lijken op lichaamseigen oestrogenen maar een veel sterkere werking hebben en daardoor heel veel processen ontregelen.
De anticonceptiepil zorgt voor veel hormonen in kraanwater. Vlees wordt ingespoten met hormonen en zuivel komt vanuit diezelfde koeien die vol zitten met oestrogenen.
Dit heeft vergaande gevolgen voor onze gezondheid omdat het hormonale evenwicht wordt verstoord en hierdoor ook andere hormoonproducerende organen, zoals de schildklier mee gaan schommelen.

Een overschot aan oestrogeen bij vrouwen wordt oestrogeendominantie genoemd. Dit komt steeds vaker voor doordat we enerzijds vanuit de leefomgeving veel (xeno-)oestrogenen binnen krijgen en anderzijds omdat we steeds dikker worden; in vetweefsel worden ook oestrogenen aangemaakt. Dit veroorzaakt bij mannen o.a. borstvorming, verminderde vruchtbaarheid en een verslechtering van de geslachtsontwikkeling bij baby’s.
Bij vrouwen veroorzaakt het tal van klachten zoals endometriose, premenstrueel syndroom, pijnlijke opgezwollen borsten met cystenvorming, hevige menstruaties, dikker worden, PCOS en ook een verhoogde kans op onder andere borstkanker.

Een bijkomend probleem bij een overschot aan oestrogeen is de moeilijke afbraak in de lever. Om oestrogeen te kunnen afbreken is een goede werking van de lever nodig. Bij heel veel mensen heeft de lever het al moeilijk door een hoge suikerinname (inclusief de verborgen suikers!), al dan niet in combinatie met alcohol, wat ook een grote belasting geeft op de lever. Hierdoor zijn er te weinig co-factoren (in de vorm van vitamines en mineralen) over die nodig zijn voor de afbraak van (grote hoeveelheden) oestrogenen.

Praktische tips bij een verstoorde hormonale balans
• Eet zoveel mogelijk biologische producten, die vrij zijn van chemische pesticiden en andere hormoonverstoorders.
• Eet vaker koolsoorten als broccoli, spruiten en boerenkool; deze bevatten stoffen die de afbraak van oestrogenen in de lever bevorderen.
• Eet vaker kiemen; bijvoorbeeld broccolikiemen, alfalfa of tuinkers.
• Vermijd snelle koolhydraten/suikers; de mineralen die nodig zijn om die te verwerken zijn ook nodig voor de afbraak van hormonen.
• Drink voldoende water om de afvoer te ondersteunen; maar niet uit plastic flesjes en bij voorkeur gefilterd water.
• Mijd plastic en alles wat weekmakers bevat.
• Voorkom overgewicht of val af; in vet wordt ook oestrogeen aangemaakt.
• Neem voor anticonceptie bij voorkeur iets anders dan de pil of neem voldoende extra vitamines en mineralen om de slechte effecten te compenseren. De pil zorgt voor tekorten in bepaalde vitamines en mineralen.
• Vermijd overmatige stress.
• Beweeg elke dag minstens een uur in de buitenlucht en doe wekelijks aan krachttraining; dit zorgt ook voor een betere hormoonbalans.

 

Share