Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Orthomoleculaire therapie

Als orthomoleculair therapeut geef ik mijn cliënten gerichte, op hun persoonlijke situatie afgestemde, adviezen over gezonde voeding met voldoende voedingsstoffen en wat ze het best kunnen eten om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. Het effect van voeding op de gezondheid is heel groot, maar wordt nog steeds sterk onderschat. Uit ervaring weet ik hoe snel mensen kunnen herstellen van allerlei vage klachten door alleen maar het voedingspatroon aan te passen.

De orthomoleculaire voedingsleer richt zich met name op de preventie van ziekte en het verbeteren van gezondheid en welzijn.  Een optimaal gezond lichaam is beter belastbaar en veert bij ziekte of blessures sneller terug.

Zelfs als we denken dat we gezond eten bouwen we tekorten op en worden daardoor minder belastbaar. Dit komt doordat er minder vitaminen en mineralen in onze voeding voorkomen, door stress, een ongezonde inactieve leefstijl, voeding die we niet kunnen verteren, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, hormonen in ons vlees en drinkwater, geur-, kleur- en smaakstoffen etc. Deze tekorten kunnen zich uiten in diverse klachten zoals vermoeidheid, maag- darmklachten (zie ook mijn pagina over darmtherapie), afnemende weerstand, ontstekingen, niet kunnen afvallen etc. Ook in bijzondere omstandigheden zoals zwangerschap, intensief en vaak sporten of ziekte of blessures bouwen we extra tekorten op.

Naast voldoende goede voeding is beweging van cruciaal belang voor een optimale gezondheid. Onze spieren zijn gemaakt om  te werken; bij te weinig beweging verzwakken de spieren en neemt de kracht en belastbaarheid af, wat resulteert in verlies van spierkracht, blessures en uiteindelijk in ziektes als obesitas, metabool syndroom, diabetes, verhoogde cholesterol- en andere vetwaardes etc.

Door zowel de voeding als de leefstijl (beweging, sport, ontstressen etc.) aan te passen, worden tekorten aangevuld, kan het lichaam zich beter ontgiften en kunnen afvalstoffen weer effectief worden afgevoerd, met  een sterker en vitaler lichaam als gevolg. In een aantal gevallen is het aanvullen van tekorten in de vorm van natuurlijk voedingssupplementen nodig. Vaak zet ik bij een slechte ontgifting de vegan switch kuur in; een mooie aanzet om je voedingspatroon te veranderen, waarmee je in 10 dagen je lichaam optimaal laat ontgiften én ook nog wat kilo’s afvalt. Als dit onvoldoende is om lichaamsprocessen te herstellen moeten we verder kijken naar wat er in de darm en/of hormonaal aan de hand is.  Zie hiervoor ook het kopje darmtherapie.

Als je af wilt vallen en het lukt maar niet.
Meestal is dit een verstoring van je stofwisseling door het jarenlang opstapelen van gifstoffen in en rond je cellen. Het is de kunst dit weer op gang te krijgen, door te kijken waarom je zoveel gifstoffen stapelt en daar iets aan te doen. Daarnaast kun je je stofwisseling beïnvloeden door bijvoorbeeld een sportvastenkuur te doen. Dit is een 10-daags trainingsprogramma waarmee je je stofwisseling enorm versnelt en  bovendien je lichaamscellen traint om makkelijker overtollig vet te verbranden. Het resultaat is meer energie, een betere conditie, een beter werkend immuunsysteem en een lager vetpercentage.

Na de kuur heb je een andere manier van eten aangeleerd en is de behoefte aan zoetigheid weg. Hierdoor en door te blijven sporten behoud je het effect van de kuur en zul je zelfs nog beter in vorm komen. Naast de normale sportvastenkuur organiseer ik in het voorjaar ook wandelkuren waarvoor je je kunt inschrijven. Meer informatie over sportvasten vind je hier: Sportvasten onder begeleiding van een ervaren coach met speciale therapeutenlicentie

Voor meer informatie en advies: bel voor een afspraak! (06 – 10456173)

 

Share