Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Orthomoleculair voedingsadvies

Als orthomoleculair therapeut geef ik mijn cliënten gerichte, op hun persoonlijke situatie afgestemde, adviezen over gezonde voeding met voldoende voedingsstoffen en wat ze het best kunnen eten om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. Het effect van voeding op de gezondheid is heel groot, maar wordt nog steeds vaak onderschat. Uit ervaring weet ik hoe snel mensen kunnen herstellen van allerlei vage klachten door alleen maar het voedingspatroon aan te passen.

De orthomoleculaire voedingsleer richt zich met name op de preventie van ziekte en het verbeteren van gezondheid en welzijn.  Een optimaal gezond lichaam is beter belastbaar en veert bij ziekte of blessures sneller terug.

Zelfs als we denken dat we gezond eten bouwen we tekorten op en worden daardoor minder belastbaar. Dit komt doordat er minder vitaminen en mineralen in onze voeding voorkomen, door stress, een ongezonde inactieve leefstijl, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, hormonen in ons vlees en drinkwater, geur-, kleur- en smaakstoffen etc. Deze tekorten kunnen zich uiten in diverse klachten zoals vermoeidheid, maag- darmklachten, afnemende weerstand, ontstekingen etc. Ook in bijzondere omstandigheden zoals zwangerschap, intensief en vaak sporten of ziekte of blessures bouwen we extra tekorten op.

Naast voldoende goede voeding is beweging van cruciaal belang voor een optimale gezondheid. Onze spieren zijn gemaakt om  te werken; bij te weinig beweging verzwakken de spieren en neemt de kracht en belastbaarheid af, wat resulteert in verlies van spierkracht, blessures en uiteindelijk in de welbekende Westerse ziektebeelden.

Door zowel de voeding als de leefstijl (beweging, sport, ontstressen etc.) aan te passen, worden tekorten aangevuld, kan het lichaam zich weer beter ontgiften en kunnen afvalstoffen weer effectief worden afgevoerd, met  een sterker en vitaler lichaam als gevolg. In een aantal gevallen is het aanvullen van tekorten in de vorm van natuurlijk voedingssupplementen aan te raden. Dit kan blijken uit de anamnese en soms is het nodig om verder te kijken in de vorm van laboratoriumonderzoek, want vaak is er in de darm ook van alles mis.

Met een gezond voedingspatroon en goede leefstijl bereik je als vanzelf ook een gezond streefgewicht. Als je gewicht wilt verliezen geef ik je inzicht in hoe je lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen en hoe je gericht je lichaam kunt aanzetten tot een hogere vetverbranding en een betere stofwisseling. Daarbij  kijk ik uiteraard ook naar je lichamelijke gesteldheid en wat daarin eventueel verbeterd kan worden om je makkelijker te laten afvallen en de vetverbranding te stimuleren. Soms zijn er lichamelijke oorzaken voor het niet of slecht op gewicht kunnen blijven of komen, bijvoorbeeld een dysbiose in de darm of langdurige stress die het lichaam belast. Daarnaast adviseer ik je over de beste trainingsmethodes voor een zo goed mogelijk resultaat._DSC8022-b

Afvallen is veel moeilijker dan algemeen wordt gedacht. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat strenge diëten uiteindelijk het tegenovergestelde effect hebben dan ze beloven: mensen worden na elke poging dikker; het Jo-Jo-effect treedt in en met elk nieuw dieet dat ze proberen wordt het afvallen moeilijker. Dit komt omdat het lichaam steeds moeilijker vetten kan verbranden en blijft steken in de suikerverbranding, waardoor het nooit effectief aan het afbreken van vet toekomt.
Ik help je deze vicieuze cirkel te doorbreken en je stofwisseling weer op gang te krijgen.

Om dit te bereiken zijn er verschillende mogelijkheden: als je qua gezondheid geen belemmerende problemen hebt, kun je bijvoorbeeld onder mijn begeleiding een sportvastenkuur doen; dit is een 10-daags trainingsprogramma waarmee je je stofwisseling enorm versnelt en  bovendien je lichaamscellen traint om makkelijker overtollig vet te verbranden. Het resultaat is meer energie, een betere conditie, een beter werkend immuunsysteem en een lager vetpercentage.

Na de kuur heb je een andere manier van eten aangeleerd en is de behoefte aan zoetigheid weg. Hierdoor en door te blijven sporten behoud je het effect van de kuur en zul je zelfs nog beter in vorm komen. Naast de normale sportvastenkuur organiseer ik in het voorjaar ook wandelkuren waarvoor je je kunt inschrijven. Meer informatie over sportvasten vind je hier: Sportvasten onder begeleiding van een ervaren coach met speciale therapeutenlicentie

Voor meer informatie en advies: bel voor een afspraak! (06 – 10456173)

 

Share