Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

BMI calculator

Wat houdt de BMI waarde in?

Over het algemeen wordt een BMI tussen de 20 en 25 als gezond beschouwd. Bij een BMI onder de 18,5 spreken we van ondergewicht. Een BMI van meer dan 25 wordt als overgewicht beschouwd en bij een BMI van meer dan 30 heb je ernstig overgewicht of obesitas.

De Body Mass Index (BMI) is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte en geeft een schatting van het gezondheidsrisico van het lichaamsgewicht. De BMI geeft echter niet altijd een reëel beeld. Iemand met veel spiermassa bijvoorbeeld kan een hoge BMI hebben en toch een gezond gewicht hebben; spieren wegen immers meer dan vet.

De BMI-waarde gecombineerd met het vetpercentage geeft een beter beeld over iemands lichaamsgewicht en eventuele gezondheidsrisico’s. Het handmatig meten van het vetpercentage met een vetmeter is de meest betrouwbare manier om het vetpercentage vast te stellen.

Ook de middelomtrek is een graadmeter voor gezondheidsrisico’s.

Voor sommige groepen, zoals Aziaten en hindoestanen, gelden andere grenswaarden. Dat heeft te maken met een andere lichaamsbouw.

BMI voor kinderen

Ook voor kinderen is de BMI een snelle en gemakkelijke methode om overgewicht te bepalen. Maar de grenswaarden liggen voor kinderen iets anders. Tijdens de groeifase (tot en met 21 jaar) verandert namelijk de hoeveelheid vetweefsel. Bovendien is de BMI bij kinderen geslachtsafhankelijk: meisjes hebben gemiddeld een iets hogere BMI dan jongens (zie ook : BMI voor kinderen)

Voor kinderen tot en met 21 jaar worden de BMI-grenswaarden voor de leeftijd gecorrigeerd. De BMI geeft namelijk een overschatting van overgewicht bij kleine kinderen en een onderschatting bij lange kinderen

Met dank aan www.bmi-club.com

Share