Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Voedingsmiddelen die helpen buikvet te verbranden

Voedingsmiddelen die helpen  buikvet te verbranden

Hieronder vind je een aantal voedingsmiddelen die je kunnen helpen gewicht te verliezen. Afvallen is niet altijd makkelijk en nog moeilijker is het om je streefgewicht daarna vast te houden.  Als je echter slim je voedingsmiddelen kiest hoef je nauwelijks  naar hoeveelheden te kijken, want deze zetten je lichaam juist aan tot vetverbranding als je ze eet.

Daarnaast is beweging en sport belangrijk: als je veel  vetten verbrandt door een juist voedingspatroon, wil je deze niet laten circuleren in je bloedbaan waar ze gevaarlijk kunnen worden voor je bloedvaten en je hart, maar is het beter ze te verbranden in je spieren.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je lichaam aanzetten tot het verbranden van buikvet en anderen die juist bijdragen aan het opslaan van buikvet. Alle snelle koolhydraten zoals koek, snoep, mueslirepen, alcohol, en andere suikerwaren, maar  ook tarweproducten zoals brood en pasta zorgen voor meer vetopslag in je buik

Hierbij een lijst van voedingsmiddelen die voor een plattere buik zorgen:opgeblazen buik

Avocado’s: bevatten twee voedingsstoffen  die aanzetten tot het verbranden van buikvet: een hoog gehalte aan vezels (voor een langere verzadiging en een goede darmfunctie) en enkelvoudige onverzadigde vetzuren waarvan in verschillende onderzoeken is aangetoond dat deze gericht het buikvet aanpakken.

Vrijwel alle noten en zaden. Dit zijn de beste: pistachenoten, walnoten,  amandelen (of amandelpasta), pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad. Ze geven je voor langere tijd een vol en verzadigd gevoel en zitten vol met gezonde, ‘buikvetverbrandende’ vetten en mineralen. (Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten!).

Olijfolie/Kokosvet: je lichaam heeft gezonde oliën en vetten nodig voor vetverbranding. Gebruik kokosolie voor vlees en vis en olijfolie voor roerbakken en in koude gerechten.

Spinazie, broccoli  en spruiten zijn dé groentesoorten die  heel veel folyphenolen , vitamines en mineralen bevatten die essentieel zijn voor een optimaal werkende stofwisseling  en dus meehelpen aan een goede vetverbranding.

Eieren zijn energiebommetjes die vol zitten met essentiële eiwitten, vitamines  en mineralen. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je langere tijd verzadigd voelt. Als je voor eieren van biologische scharrelkippen kiest zul je nog meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Pure chocolade bevat heel veel anti-oxidanten en polyphenolen zoals theobromine en cafeïne die een positief effect op je vetverbranding hebben. Ook bevat pure chocolade een flinke hoeveelheid oliezuur, wat een enkelvoudig, onverzadigd vet is. Kies voor het beste resultaat wel chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte (minstens 72% ).

Haver is een graansoort die  bomvol zit met vezels en die, in tegenstelling tot tarwe, niet leidt tot pieken in je bloedsuikerspiegel (een complex koolhydraat dat langzaam wordt opgenomen dus). Vermijd wel de bewerkte, suikerrijke variant en kies voor onbewerkte havervlokken en maak daar je eigen havermoutpap van. Met  wat kaneel, walnoten, bessen en eventueel een natuurlijk zoetmiddel  (zoals stevia of palmsuiker) is het nóg lekkerder!

Groene thee bevat veel  krachtige anti-oxidanten en bevordert ook de vetverbranding . Dit is inmiddels door  verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Drie tot vijf kopjes groene thee per dag verhogen je stofwisseling aanzienlijk. Je moet dan wel de echte losse groene thee hebben zoals Sencha.

Peulvruchten zoals  zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, kikkererwten, linzen etc. bevatten allemaal veel  vezels (voor een langere verzadiging en een goede darmfunctie). Bovendien is het een goede bron van complexe langzame koolhydraten en hoogwaardige eiwitten. Al deze stoffen dragen bij tot het aanzetten van de vetverbranding.

Kaneel: Onderzoekers hebben ontdekt dat kaneel een bepaald type anti-oxidant bevat dat de insulinegevoeligheid vergroot en daarmee effectief helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en daardoor opslag van (buik-)vet te voorkomen.

Chilipepers bevatten capsaïcine: een stofje waarvan onderzoeken hebben aangetoond dat het  zorgt voor een hogere verbranding. Daarnaast zorgt dit stofje ervoor dat je meer endorfinen aanmaakt waardoor je blijer wordt.

Yoghurt, Griekse yoghurt en kwark zitten vol probiotica die kunnen bijdragen aan het krijgen van een platte buik, omdat ze je darmfunctie ondersteunen en verbeteren en omdat ze door de eiwitten een lange verzadiging geven. Vermijd wel  de varianten waar suiker in zit.

Wilde zalm is absoluut een topper als het gaat om het verbranden van( buik-)vet. Door het hoge eiwit- en omega 3 gehalte is wilde zalm heel effectief in het verhogen van je vetverbranding. Veel mensen hebben een omega 3-tekort en zodra ze dit aanvullen zien ze het buikvet verdwijnen.

Share