Voedingssupplementen helpen je lichaam; maar hoe maak je de juiste keuze?
- 09
- okt
Waarom zijn voedingssupplementen tegenwoordig nodig als aanvulling op de voeding en hoe weet je welke je moet nemen en hoeveel je ervan moet nemen voor het beste resultaat?
Er zijn steeds meer natuurwetenschappelijke bewijzen die de stelling: “eerst voeding en voedingssupplementen, en alleen in geval van nood pas medicijnen (als crisis-oplossing)” onderbouwen. Zelfs de enorme economische belangen van de farmaceutische industrie komen steeds meer onder vuur te liggen; o.a. door een Amerikaans onderzoek van onafhankelijke hoogleraren die hebben geconcludeerd dat voor iedere dollar die besteed wordt aan voedingssupplementen, er 53 dollar kan worden bespaard op de totale gezondheidskosten.
Dus door goede voeding, aangevuld met de juiste supplementen kunnen we ziekte voorkomen en ons optimaal fit en vitaal voelen. Waarom zouden we pas in actie komen als we ergens last van krijgen? We poetsen toch ook elke dag onze tanden…?
De noodzaak van voedingssupplementen wordt alleen maar groter door de afnemende kwaliteit van de tegenwoordige voeding. Deze bevat nog maar een fractie van de voedingswaarde (lees: vitaminen, mineralen en biochemisch stoffen) door de verarmde bodem.
Verschillende doelstellingen om te suppleren
Welke supplementen heb je nodig?
Dat verschilt van persoon tot persoon en is ook afhankelijk van in welke levensfase je zit (kind in de groei, voorafgaand aan en tijdens zwangerschap, intensief sporten, ouderen) maar over het algemeen is er een basissuppletie die voor iedereen aan te raden is om het lichaam te ondersteunen en ziektes op korte én lange termijn te voorkomen.
Deze basis bestaat uit een goed gedoseerde multivitamine, vitamine C en D3 en visoliecapsules met een goede dosering aan Omega-3 vetzuren.
Bij allemaal geldt dat je goed moet opletten of het supplement wat je kiest een goed opneembare variant van de werkzame stof bevat en hoeveel van die stof er precies in zit. Bij een multipreparaat moet je daarnaast nog opletten of de verhoudingen in de verschillende vitaminen en mineralen kloppen. In de verkeerde dosering worden ze minder of helemaal niet door het lichaam opgenomen en heb je er dus niks aan.
Bij ziekte, stress of als je in de overgang bent of een dieet volgt, dan heb je, naast de basissuppletie nog specifieke extra aanvulling nodig die je lichaam helpt en ondersteunt.
Als je een persoonlijk voedings- en suppletie-advies wilt, wat helemaal is afgestemd op jouw lichamelijke gesteldheid en leef- en eetgewoontes bel dan voor een afspraak met:
Petra Coppens
Natuurgeneeskundig therapeut en orthomoleculair voedingsdeskundige.
06 – 10456 173
(consulten worden in veel gevallen vergoed)