Voorkom of kom af van je suikerverslaving
- 18
- mei
Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Aan je bloedsuikerspiegel kun je aflezen hoeveel suiker oftewel glucose er zich in het bloed bevindt. Het meeste hiervan is als gevolg van wat je net hebt gegeten, maar de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol zorgt ook voor een verhoogde bloedsuikerspiegel omdat dat hormoon ervoor zorgt dat er uit je suikervoorraden suikers worden vrij gemaakt.
We zijn namelijk van oudsher geprogrammeerd om te vechten of te vluchten als stressreactie en daar heb je suikers voor nodig, want dat kost energie.
Dat we tegenwoordig niet meer vluchten, maar gewoon blijven zitten betekent dat die suikers in het bloed blijven en dat er insuline moet worden aangemaakt om die suikers vanuit het bloed de cellen in te krijgen. Insuline werkt als een soort sleutel die de cel kan openen waardoor de suikers naar binnen kunnen. En dat is hard nodig, want als de bloedsuikerspiegel te lang te hoog is ga je simpelweg dood.
Insulineresistentie
Als er vaak veel suikers in het bloed aanwezig zijn, ofwel door voeding ofwel door stress, worden de cellen op den duur minder gevoelig voor insuline met als gevolg dat de suikers niet de cel in kunnen; deze conditie heet insulineresistentie. De alvleesklier gaat vervolgens als noodmaatregel meer insuline maken om hoge bloedsuikers weg te werken, maar als dat te lang duurt zal deze uitgeput raken en is er structureel te weinig insuline; dan is er sprake van diabetes type II.
Diabetes wordt gezien als een chronische ziekte, maar vanuit de natuurgeneeskunde weten we dat dit proces omkeerbaar is. Het beste is om te zorgen dat het niet zover komt.
Wat te doen om dit te voorkomen?
- Vermijd geraffineerde suikers en suikerhoudende producten; hier valt ook alles onder waar tarwe in verwerkt is (brood, crackers, beschuit enz.), frisdranken en de meeste bewerkte producten die je in de supermarkt vindt.
- Eet alleen langzaam opneembare suikers zodat je bloedsuiker niet piekt.
- Vermijd suikerhoudende producten bij het ontbijt; dus ook geen muësli en alles wat hierop lijkt. Er zijn op internet veel lekkere alternatieven te vinden. Ook op mijn site onder het kopje nieuws/recepten staan goeie alternatieven.
- Ga vóór je maaltijden een half uur wandelen, hard lopen of trappen lopen; hiermee gebruik je een deel van de suikervoorraden in je spieren, waardoor de spiercellen de insuline beter toelaten..
- Probeer je stress onder controle te houden; het meest effectief om een acute stressreactie uit te zetten is bewegen. Ga een rondje rennen of ga een uur stevig wandelen zodat de suikers die zijn vrijgemaakt ook daadwerkelijk worden verbrand én de acute stressreactie wordt beëindigd.
- Beweeg gedurende de dag zoveel mogelijk; hierdoor verbeter je de capaciteit van de cellen om energie te kunnen maken en dat is de basis van een goede gezondheid. Slechte mitochondrieën (de energiefabriekjes in de cel) worden als oorzaak gezien van veel ziektes, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten, fibromyalgie, ME enz.
- Krachttraining zorgt voor vermindering van insulineresistentie.
- Er zijn ook verschillende natuurlijke voedingssupplementen die als tijdelijk steuntje in de rug kunnen helpen bij het verlagen van je bloedsuikerspiegel.
Wil je een persoonlijk advies dat is afgestemd op jouw constitutie, bel voor een afspraak: 06 – 10456 173; ik help je graag!