Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Waarom is blijvend afvallen zo moeilijk?

Welke mechanismen zijn verstoord bij overgewicht?

Allereerst wil ik al mijn lezers een goed en gezond 2021wensen! Omdat veel goede voornemens met afvallen te maken hebben; deze keer een column voor diegenen waarvoor dat niet zo makkelijk is.

Waarom wordt de een wel dik en blijft de ander schijnbaar moeiteloos slank?

Er zijn veel oorzaken die ervoor kunnen zorgen  dat je moeilijk kunt afvallen. Denk je goed bezig te zijn met je voeding en sport en val je toch nauwelijks af, om na je strenge regime zelfs alleen maar dikker te worden? Grote kans dat er minstens in één systeem in je lichaam iets niet goed gaat.

Tijd om naar die onderliggende oorzaken te kijken.

Naast uiteraard verkeerde voedingskeuze en/of te veel of zelfs te weinig eten, zijn er een aantal situaties die afvallen moeilijk maken:

  • Schommelende hormonen.
  • Stress; altijd doorgaan zonder voldoende rust nemen.
  • Haperende schildklier.
  • Slechte vertering.
  • Niet goed functionerende darmen.
  • Laaggradige ontstekingen in de darm of elders in het lichaam.
  • De manier waarop je lichaam reageert op suikers/koolhydraten.
  • Genetische afwijkingen in je verzadigingssysteem.

Veel uit het bovenstaande rijtje heeft te maken met, of is afhankelijk van de aanmaak van de juiste hormonen in de juiste hoeveelheden.

Omdat vrouwen veel meer hormonale schommelingen hebben dan mannen, gaat afvallen bij hen om die reden al moeilijker. Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen vaker en meer stress omdat we nog steeds meer taken moeten (of willen…?) combineren en daarnaast moeten (of willen….?) we alle randzaken eromheen ook perfect laten verlopen.

Helaas is dit zonder dat we het beseffen de perfecte basis om onze hormonen in de soep te laten lopen én het begin van het uit balans raken van onze lichaamsfuncties. Door het continu in een staat van stress verkeren (wat we zelf niet beseffen omdat dit inmiddels ‘normaal’ is) worden belangrijke regelsystemen zoals de geslachtshormonen, de schildklier en uiteindelijk de spijsvertering door de stresshormonen ontregeld. Dit geeft in het begin vage klachten die meestal eerst genegeerd worden, want alles moet doorgaan….. In een later, hinderlijker stadium krijgen we een medicijn voor onze kwaal.

Vaak begint dit met een pilletje voor afwijkende bloeddruk- en cholesterolwaardes of een haperende  schildklier of misschien wel allemaal tegelijk. Omdat deze medicijnen alleen maar de symptomen onderdrukken pak je de oorzaak van de klachten niet aan, maar blokkeer je hiermee wel het zelfgenezend vermogen van je lichaam, zodat de ontwrichting verder kan gaan. Verder zorgen de medicijnen voor tekorten in vitamines en mineralen, zodat ook de lever zijn werk niet meer goed kan doen, waardoor onder andere de afbraak van giftige stoffen en hormonen onder druk komt te staan. Dit leidt vervolgens tot nog meer disbalans in je hormonen, ga je gifstoffen stapelen en wordt afvallen dus nóg moeilijker.

Dit was slechts één voorbeeld van een onderliggend patroon dat afvallen moeilijk maakt. Het is vaak een hele puzzel om te ontdekken waar jouw probleem is begonnen, maar het is de enige weg naar een blijvend gezonder en slanker lijf.

Ik help je graag met puzzelen! Bel voor een afspraak: 06 – 10456173. Voor adviesgesprekken kun je naar de praktijk komen, maar als je het liever telefonisch doet kan dat ook.

Share