Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Waarom kokosolie het beste vet is om overal voor te gebruiken

Kokosolie is ideaal om in te bakken, braden, wokken of frituren en kan ook gebruikt worden ter vervanging van boter op brood. De kokosolie kan gewoon in het keukenkastje bewaard worden; vanwege de hoge stabiliteit zal het bijna niet bederven en/of ranzig worden. In de zomer kan de kokosolie vloeibaar worden.

Slechte reputatie
Kokosolie is een verzadigd vet en heeft hierdoor ten onrechte een slechte reputatie gekregen. Dit kwam door een onderzoek waaruit bleek dat verzadigde vetten een hoog cholesterolgehalte veroorzaken. Het ging echter vooral om dierlijke vetten, zoals in vlees, eieren, boter en dergelijke. Kokosolie smelt echter bij ongeveer 24 graden Celsius, dus is in het lichaam vloeibaar en niet hard en kan hierdoor niet stollen in de bloedbaan en aderverkalking veroorzaken.
Kokosolie kent vele toepassingen en heeft een heilzame werking. Mensen op de tropische eilanden waar het gewonnen wordt, lijden minder aan welvaartsziekten, zoals hart en vaatziekten, diabetes en overgewicht.
Onderzoek toont aan dat juist de transvetten (in o.a. margarine, koekjes, soep e.d.) de boosdoener is van hart- en vaatziekten.

Snelle energie, geen belasting voor het lichaam, minder vetopslag
Kokosvet bevat middellange vetzuren, die in de voeding in het algemeen voorkomen als onderdeel van Medium Chain Triglycerides (MCT’s). Het voordeel is dat ze gemakkelijk te verwerken zijn door het lichaam en makkelijk opgenomen worden in de darm. Ze leveren snel energie en worden in mindere mate gebruikt voor vetopslag. Bovendien hoeven MCT’s niet door de lever te worden verwerkt en hebben ze geen gal nodig om geëmulgeerd te worden. MCT’s zijn daarom ideaal voor mensen met spijsverteringsproblemen, mensen met leverproblemen en verzwakte mensen. Voor sporters is MCT vet een ideale energiebron welke direct beschikbaar is.

Betere opname vitaminen en mineralen
MCT’s komen van nature voor in moedermelk waardoor in vet oplosbare vitamines, mineralen en eiwitten beter opgenomen worden. Het toevoegen van kokosolie aan uw voeding zorgt voor een betere opname van  bouwstoffen in de voeding. Ook baby’s met een laag geboortegewicht groeien sneller indien er kokosolie in hun voeding wordt verwerkt dan bij gebruik van andere plantaardige olie. Ze komen sneller op gewicht en dit gewicht bestaat voornamelijk uit fysieke groei en niet zozeer uit opgeslagen vet. Ook nemen baby’s die kokosolie krijgen, hun voedingsstoffen beter op.

Bescherming tegen indringers
De aanwezigheid van laurinezuur en caprylzuur in kokosolie biedt bescherming tegen bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en andere ziekteverwekkers. Laurine en caprylzuur verhogen ook de weerstand tegen bacteriën die in het spel zijn bij ontstekingen van de longen, de keel en de oren, bij tandbederf en bij voedselvergiftiging. Ook wormen, luizen en parasieten worden gedood. Laurinezuur beschermt de lever en gaat ontstekingen tegen. Caprylzuur heeft een sterk schimmeldodende werking en is vooral bekend als anticandida-middel.

Gewichtsverlies
Voor mensen die gewicht willen verliezen is het voordeel van kokosolie boven andere vetten niet alleen dat kokosolie minder calorieën bevat dan andere vetten, maar vooral dat het eerder door het lichaam wordt gebruikt voor de productie van energie dan voor de opslag van vet. Bovendien verhogen de MCT’s in kokosolie de schildklierwerking en kunnen zo het metabolisme met 12% doen stijgen.

Diabetici
De MCT’s in kokosolie zorgen voor een betere insulinewerking bij diabetici doordat ze de goede werking van de celmembranen bevorderen. De insuline kan hierdoor beter haar werk doen. Een ander voordeel is, dat door het gebruik van kokosolie minder enzymen voor de pancreas nodig zijn, waardoor de pancreas minder belast wordt. Verder draagt het gebruik van kokosolie bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor hypoglykemie en hongeraanvallen verminderen. Ook werkt het bloeddrukverlagend.

Cholesterol
Onderzoek suggereert dat regelmatig gebruik van kokosolie het cholesterolniveau zich normaliseert. Dit komt doordat kokosolie de schildklierwerking verhoogt.

Bescherming celmembranen en huid
Kokosolie heeft een beschermende werking op de celmembranen. De regelmatige consumptie van kokosolie vervangt onverzadigde en onstabiele vetzuren voor een deel door stabielere verzadigde vetten. Hierdoor zijn minder cellen onderhevig aan oxidatie en vrije radicalen. Op deze wijze beschermt kokosolie de huid van binnenuit. Kokosolie kan ook worden gebruikt als handcrème, tegen kloven aan handen en voeten en als lipbalsem. De ontstekingsremmende werking van kokosolie kan heilzaam werken bij psoriasis en eczeem.

Kokosolie in de keuken
Kokosolie is de meest stabiele olie van alle plantaardige oliën en daarom zeer geschikt om in te bakken, braden, wokken en te frituren. Bijkomend voordeel van de hoge stabiliteit is dat je er vele malen vaker in kunt frituren voordat het ververst moet worden.

 

Share