Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Waarom kom je zo moeilijk van overtollig buikvet af?

Waarom is buikvet zo hardnekkig? En hoe kom je er wel vanaf?

Buikvet is ongezond; het verhoogt het risico op welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Het gevaar zit hem niet in het vet dat direct onder de huid zit. Juist het vet in de buikholte en rondom de organen is ontzettend ongezond, met name omdat het hormonale processen en daardoor je metabolisme verstoort.

De buikomtrek is een goede indicator of je één van bovenstaande ziektes zult ontwikkelen.  Klik hier om te zien of je in de gevarenzone zit.

De buik is een probleemgebied dus: het is ongezond en veel mensen vinden het niet mooi. Verschillende diëten en trainingen beloven een platte buik. Toch is de beste manier om buikvet kwijt te raken het veranderen van je leefstijl. Gezond eten dus. En veel bewegen. Buikspieroefeningen kunnen daarbij helpen, maar zolang een laagje vet je buikspieren bedekt zullen deze niet zichtbaar worden.

Er zijn een aantal factoren die dit proces bemoeilijken:

Leeftijd
Als je ouder wordt, verandert je lichaam. Zo wijzigt ook – van mannen én vrouwen – de stofwisseling. Naarmate de leeftijd vordert heb je minder calorieën nodig om het lichaam normaal te laten functioneren. Daarnaast krijgen vrouwen ook nog eens te maken met de overgang. Als vrouwen aankomen in de menopauze is dat vaak bij de buik. Door alle veranderingen van hormonen is het lastiger – maar niet onmogelijk – om af te vallen.

Verkeerde oefeningen
Doe je regelmatig crunches totdat je niet meer omhoog kunt komen? Stop ermee! Je kunt veel beter je hele core trainen, oftewel rug-, bekken en de buikspieren. Door oefeningen voor je core – zoals bijvoorbeeld de plank – te doen gebruik je meer spieren en verbrand je meer calorieën.  Doe dit in combinatie met intervaltrainingen en je hebt gegarandeerd resultaat!buikvet

Bewerkte voedingsmiddelen
Als je van je buikvet af wilt, zul je bewerkte voedingsmiddelen moeten vermijden. Neem dus bijvoorbeeld geen koek, snoep, chips, friet en toetjes. Maar neem vers fruit, groente, noten en volkorenproducten.  Ook belangrijk: vermijd margarine en halvarine; gewone roomboter is gezonder én lekkerder!

Slechte vetten
Het menselijk lichaam kan niet zonder vetten. Je hebt vet nodig om vet te kunnen  verbranden. Verhoudingsgewijs moet je zorgen dat je meer onverzadigde vetten eet, maar ook verzadigd vet heb je nodig. Vermijd echter transvet; dit is zeer ongezond bewerkt vet dat in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen voorkomt en je stofwisseling ernstig verstoort (op verpakkingen o.a. te herkennen als (gedeeltelijk) gehard vet).

Stress
Door langdurige stress gaat je lichaam onder invloed van cortisol (het stresshormoon) vet opslaan in de buik. Verder zorgt cortisol ervoor dat er suikers vrijkomen die verbrand kunnen worden om te vluchten (in de oertijd betekende  stress dat we werden aangevallen en moesten vluchten). Maar omdat dit tegenwoordig niet het geval is, worden deze suikers niet gebruikt en dus opgeslagen als vet.

Te weinig slaap
Uit verschillende studies is gebleken dat een tekort aan slaap of een onregelmatig slaappatroon het risico op overgewicht verhoogt. Ook vergroot slecht slapen de kans op diabetes type 2.

Te weinig eten
Naast te weinig slapen, is ook te weinig eten niet goed als je gewicht wilt verliezen. Ons lichaam is vanuit de oertijd geprogrammeerd om zuiniger met voeding om te gaan in tijden van schaarste. Als je lichaam te lang minder calorieën binnenkrijgt schakelt het dus automatisch over naar de ‘spaarstand’. Op korte termijn val je af, maar als je daarna weer gewoon gaat eten kom je meteen weer aan. Het welbekende jojo-effect. Veel beter is om anders te gaan eten. Zoals eerder al genoemd: groente, fruit en volkorenproducten.

Niet intensief genoeg trainen
Sport je wel, maar helpt het niet? Mogelijk is je workout niet intensief genoeg. Om genoeg calorieën en vet te verbranden moet je intensief sporten. Twee à drie keer per week een korte maar intensieve intervaltraining is al voldoende om je spieren sterker te maken, meer conditie te krijgen én af te vallen.

Motivatieproblemen
Een platte buik heb je niet in één week of in een paar stappen. En heb je eenmaal een platte buik? Dan zal je er continu aan moeten werken om ook een platte buik te behouden. Kortom: wekelijks trainen, goed op je voeding letten en zorgen dat je gemotiveerd blijft. Als het je aan motivatie ontbreekt, gaat het je zeker nooit lukken.

Wil je weten waarom het jou niet lukt je (buik-)vet kwijt te raken? Maak een afspraak en ik kijk samen met jou naar je eet- en sport- en leefgewoontes en geef je gerichte adviezen en tips hoe je het wél voor elkaar krijgt! De Sportvastenmethode die ik daarbij kan inzetten is één van de weinige effectieve programma’s die in blijvend verlies van buikvet resulteert.
Petra Coppens: 06 – 10456 173 / Petra.coppens2@gmail.com

Share