Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Waarom magnesium zo belangrijk is voor ons lichaam

Het mineraal magnesium is zo belangrijk voor je lichaam omdat het in meer dan 300 processen een rol speelt. Bij een tekort kan dus een groot aantal lichamelijke klachten ontstaan. Eet je niet altijd gezond of heb je regelmatig stress, dan heb je al snel een tekort aan magnesium.

Magnesium is belangrijk voor de hersenstofwisseling, werkt op de (suiker-)stofwisseling en heeft daardoor een anti-diabetes-effect en helpt obesitas tegen te gaan. Verder is het belangrijk voor de bloeddruk en zorgt het voor ontspanning van spieren en zenuwen, zodat het kramp tegengaat.
Magnesium wordt ook wel het relaxmineraal genoemd. Het is goed voor een betere balans in je lichaam en helpt je ontspannen.

Magnesium ondersteunt de energiestofwisseling en de geestelijke gezondheid en is van belang bij de overdracht van zenuwprikkels. Het speelt een belangrijke rol bij de regulering van de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.
Volgens recente onderzoeken is magnesium ook essentieel voor de werking van het geheugen, vooral op latere leeftijd. Uit ander onderzoek komen aanwijzingen dat magnesium diabetes type 2 kan helpen voorkomen.

Uiteenlopende klachten
Doordat magnesium aan de basis staat van honderden biochemische processen in het lichaam, kan een tekort leiden tot veel uiteenlopende klachten. De meest voorkomende zijn: spierkrampen of gespannen spieren, maar ook spierzwakte, lusteloosheid, menstruatiepijn, PMS, geprikkeldheid, een laag libido, migraine, koude handen en voeten en zenuwachtigheid.

Bij een groot en langdurig tekort aan magnesium kan er sprake zijn van hartkloppingen, spasmen, spijsverteringsproblemen, een spastische darm, chronische vermoeidheid, angst, postnatale depressie, overgevoeligheid, astmatische klachten en allergieën, depressiviteit, slapeloosheid en versnelde botontkalking bij vrouwen na de overgang.

Hoeveel magnesium heb je nodig?
Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) 250-350 milligram voor vrouwen en 300-350 mg voor mannen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben dagelijks 480 mg nodig.
De Gezondheidsraad stelt dat een magnesiumtekort niet vaak voorkomt, omdat het mineraal in veel levensmiddelen zit, zoals groene groenten, granen en noten. Toch zijn er redenen om te twijfelen aan voldoende inname van magnesium. Alleen al door het feit dat de bodem dusdanig verarmd is dat er tegenwoordig veel minder magnesium in onze voeding zit.groene smoothie

Bij wie komen tekorten voor?
De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) meldt dat zeker 20 procent van de volwassenen in West-Europa de dagelijks benodigde inname niet haalt. Volgens onderzoekers in de VS krijgt ruim 60 procent van de Amerikanen te weinig magnesium.

Ongezond eten is de belangrijkste oorzaak van een tekort. Voeding op basis van veel geraffineerde koolhydraten, zoals witmeelproducten, bevat nauwelijks magnesium. Integendeel: het kost magnesium om deze snelle suikers te verwerken.
Wie bloot staat aan veel stress is ook grootverbruiker van het mineraal. Dat geldt ook voor mensen die dagelijks zwaar lichamelijk werk verrichten of vaak intensief sporten. De anticonceptiepil en ook sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers, kunnen voor een slechtere opname of verhoogde afvoer van het magnesium zorgen.

Calcium
Calcium is de tegenhanger magnesium. De twee hebben elkaar hard nodig voor een goede werking. Van calcium krijgen we meestal genoeg binnen, voornamelijk dankzij zuivelproducten. Maar een teveel aan calcium zet een rem op de goede werking van magnesium.

Tekort of niet?
Hoe weet je nu of je een tekort aan magnesium hebt? Vermoed je dat je een of meerdere ernstige symptomen van een tekort hebt, overleg dan met je arts. Met een test die de bloedwaarde en de celwaarde meet, is een magnesiumtekort goed vast te stellen.
Heb je klachten die op een tekort kunnen wijzen, kijk dan ook eens kritisch naar je leefstijl en dagelijkse voeding. Gebruik je veel witmeelproducten en suikerrijk voedsel, eet je weinig groenten? Dan is de kans groot dat je kampt met een (licht) tekort.

Met meer groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren granen, pure chocolade en vooral noten kun je je inname van magnesium verbeteren. Cashewnoten, amandelen en pinda’s bevatten veel magnesium, en ook pindakaas is een goede leverancier.

Magnesium als supplement
Kortom: een goede volwaardige voeding levert voldoende magnesium. Aanvullen met magnesiumpillen is echter in veel gevallen noodzakelijk. Let er dan wel op dat je de goede opneembare vorm neemt. Magnesiumcitraat wordt meestal het beste opgenomen.
Voor een persoonlijk advies kun je terecht bij P Therapie: 06 – 10456 173.

 

Share