Waarom we (vaak ongemerkt) allemaal gevoelig zijn voor gluten
- 10
- jan
Het belang van een glutenvrij dieet bij auto-immuunaandoeningen

Meerdere redenen waarom niet:
- Ze (over)prikkelen het immuunsysteem. Als gevolg van de genetische modificatie bevat het huidige tarwe bijvoorbeeld circa driehonderd eiwitten die nog niet voorkomen in oergranen als spelt en kamut;
- Ze zijn slecht verteerbaar. Hierdoor ontstaat snel een mate van rotting en gisting. Dit bevordert dysbiose, SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth) en leidt uiteindelijk tot een lekkende darm en activatie immuunsysteem;
- Ze zijn sterk vervuild met pesticiden, vooral glyfosfaat. Ook glyfosfaat zorgt voor activatie van het immuunsysteem.
Lange lijsten met mogelijke klachten door gluten.
Als je googelt op klachten door glutengebruik komt o.a. het volgende naar boven:
– Afwijkende ontlasting: diarree, brijachtige ontlasting of juist verstopping
– Vettige, zure ontlasting, remsporen in het toilet
– Buikpijn, opgezette buik met veel winderigheid
– Misselijkheid, braken
– Gewichtsverlies
– Sterk wisselende stemmingen: depressief, humeurig, huilerig, onrustig
– Ontwikkelingsachterstand bij kinderen
– Slecht gebit, tandglazuurafwijkingen
– Vermoeidheid, lusteloosheid, slaperigheid
– Bloedarmoede
– Vochtophopingen, b.v. rond de enkels
– Botafwijkingen; botontkalking
– Slecht funtionerende spieren
– Vruchtbaarheidsproblemen
– Klachten aan het zenuwstelsel
Het eten van glutenbevattende granen tast het darmslijmvlies aan en activeert het immuunsysteem. Dit geldt voor iedereen, ongeacht de laboratoriumuitslagen. Uiteraard verschilt het per persoon of dit tot (veel) klachten leidt; sommigen mensen zijn uitgerust met goede genen waarbij de ontgifting optimaal functioneert, weer anderen compenseren het (onbewust) met een gezonde actieve levensstijl. Mocht je twijfelen of je last hebt van gluten, is het weglaten hiervan voor een aantal weken dus een redelijk makkelijke manier om er achter te komen.