Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Waarom we (vaak ongemerkt) allemaal gevoelig zijn voor gluten

Het belang van een glutenvrij dieet bij auto-immuunaandoeningen

Het is inmiddels bekend dat veel mensen op één of andere manier gevoelig zijn voor de glutenbevattende granen gerst, haver (indien niet-glutenvrij), rogge en tarwe. Vaak wordt dit niet bevestigd door bloedonderzoek. Eigenlijk hoeft dat ook niet voor de persoon in kwestie. Zes weken een proefdieet zonder gluten zal uitwijzen in hoeverre zijn/haar klachten verminderen. Dit is individueel het beste bewijs!

Meerdere redenen waarom niet:
Als de glutenbevattende granen bestudeerd worden, dan blijken er meerdere redenen te zijn waarom iemand ‘overgevoelig’ op graaneiwitten kan reageren:
  • Ze (over)prikkelen het immuunsysteem. Als gevolg van de genetische modificatie bevat het huidige tarwe bijvoorbeeld circa driehonderd eiwitten die nog niet voorkomen in oergranen als spelt en kamut;
  • Ze zijn slecht verteerbaar. Hierdoor ontstaat snel een mate van rotting en gisting. Dit bevordert dysbiose, SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth) en leidt uiteindelijk tot een lekkende darm en activatie immuunsysteem;
  • Ze zijn sterk vervuild met pesticiden, vooral glyfosfaat. Ook glyfosfaat zorgt voor activatie van het immuunsysteem.

Lange lijsten met mogelijke klachten door gluten.
Als je googelt op klachten door glutengebruik komt o.a. het volgende naar boven:
– Afwijkende ontlasting: diarree, brijachtige ontlasting of juist verstopping
– Vettige, zure ontlasting, remsporen in het toilet
– Buikpijn, opgezette buik met veel winderigheid
– Misselijkheid, braken
– Gewichtsverlies
– Sterk wisselende stemmingen: depressief, humeurig, huilerig, onrustig
– Ontwikkelingsachterstand bij kinderen
– Slecht gebit, tandglazuurafwijkingen
– Vermoeidheid, lusteloosheid, slaperigheid
– Bloedarmoede
– Vochtophopingen, b.v. rond de enkels
– Botafwijkingen; botontkalking
– Slecht funtionerende spieren
– Vruchtbaarheidsproblemen
– Klachten aan het zenuwstelsel

Conclusie
Het eten van glutenbevattende granen tast het darmslijmvlies aan en activeert het immuunsysteem. Dit geldt voor iedereen, ongeacht de laboratoriumuitslagen. Uiteraard verschilt het per persoon of dit tot (veel) klachten leidt; sommigen mensen zijn uitgerust met goede genen waarbij de ontgifting optimaal functioneert, weer anderen compenseren het (onbewust) met een gezonde actieve levensstijl. Mocht je twijfelen of je last hebt van gluten, is het weglaten hiervan voor een aantal weken dus een redelijk makkelijke manier om er achter te komen.
 

Centrale rol  voor voeding

Zeker in de behandeling van auto-immuunaandoeningen behoort voeding een centrale rol te hebben. Het mijden van glutenbevattende granen is een eerste noodzakelijke maatregel om het immuunsysteem tot meer rust te brengen. 
Share