Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Wat doet vasten voor je gezondheid?

Wat doet vasten voor je gezondheid?

Deze column gaat normaal gesproken over voeding, maar deze keer ga ik toelichten wat er in ons lichaam gebeurt als je tijdelijk  niet, of bijna niet eet. Veel van onze huidige chronische ziektes worden veroorzaakt door onder andere te weinig beweging, verkeerde voedingskeuzes en vooral ook te veel voeding. Vasten is een manier om de juiste genen aan te zetten die zorgen voor levensverlenging in plaats van ziekte.

Dit wordt onder andere gestimuleerd door een proces dat autofagie heet, waarbij onze cellen een soort grote schoonmaak houden. Beschadigde celdelen en ziekmakende stoffen die in de cel zijn binnengedrongen worden geëlimineerd, waardoor ons overlevingsmechanisme wordt aangezet en we beter beschermd zijn tegen ziekten als kanker, Alzheimer, dementie, diabetes, leverziekten, auto-immuunaandoeningen en infecties.sapvasten

Sapvasten niet voor iedereen
Het is niet voor iedereen gezond om te vasten; dit geldt met name voor kinderen, zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad. Omdat sapvasten de uitscheiding van gifstoffen verhoogt, heeft het ook invloed op de werkzaamheid van geneesmiddelen (ook de pil is tijdelijk minder werkzaam!). Daarom is het aan te raden om een sapvastenkuur onder deskundige begeleiding te doen; zonder de juiste ondersteuning kunnen er veel klachten optreden.

In de natuurgeneeskunde kennen we sapvasten als middel om het lichaam te reinigen en dan bij voorkeur met gebruik van specifieke voedingssupplementen om het ontgiften te ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op bijkomende verschijnselen zoals hoofdpijn en andere misère, die kunnen optreden als je gifstoffen gaat uitscheiden als gevolg van het vasten.

Regelmatig ontgiften voor een gezonder lichaam
Via o.a. voeding en luchtvervuiling staan we dagelijks bloot aan gifstoffen, die onze lever moet opruimen. Als we teveel gifstoffen binnen krijgen, kan de lever het niet aan en worden de overtollige gifstoffen opgeslagen in ons lichaam. Dit kan resulteren in klachten als vermoeidheid, lusteloosheid, vaak terugkomende of aanhoudende verhoudheden, pijnlijke spieren en gewrichten en uiteindelijk in chronische aandoeningen.

Daarom is het heel belangrijk om regelmatig te ontgiften om opgehoopte afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen.

Uiteraard is het niet zo dat een sapvastenkuur de effecten van een slechte leefstijl zomaar teniet doet. Maar het is een prachtige manier om een duidelijk merkbare verbetering te bewerkstelligen van metabole en hormonale processen, de darmfunctie en het immuunsysteem. En omdat mensen zich als gevolg daarvan na het sapvasten duidelijk beter voelen, zijn ze over het algemeen beter gemotiveerd hun leefstijl blijven te veranderen, wat nog meer positieve effecten oplevert op de lange termijn. Zelfs het afschaffen van één ongezonde gewoonte kan al veel gezondheidswinst opleveren.

Naast Sportvasten, nu ook Gezond Sapvasten bij P Therapie; voor mensen die minder sportief zijn, maar toch hun gezondheid en algehele conditie een boost willen geven. Iets milder, maar nog steeds niet voor watjes…. J
Voor meer informatie bel: 06 – 10456 173

 

Share