Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Wat is goede voeding? Voeden of vullen……

Vroeger waren we jagers, nu zitten we op de bank….

Onze genen zijn sinds we als soort bestaan slechts minimaal  (0,003%) veranderd. De laatste 100 jaar is ons eet- en leefpatroon echter drastisch gewijzigd. Dat dit een ongezonde ontwikkeling is blijkt uit de welvaartsziekten, zoals diabetes, overgewicht, depressie, hart-en vaatziekten, immuniteitsproblemen (waaronder allergieën, eczeem etc.), maar ook bijvoorbeeld darmproblemen of gewrichtsklachten, die ons de laatste decennia lijken te overspoelen. We krijgen een steeds slechtere constitutie; waar onze voorouders sterke jagers waren die nooit ziek waren, worden wij steeds zwakker, dikker en hebben we steeds meer kwaaltjes, wat een verontrustende ontwikkeling is.

Te veel suikers maken ziek
De industrie heeft het  ons steeds makkelijker gemaakt door onze voeding te raffineren en te conserveren, waarbij het – zonder dat we ons daarvan bewust zijn – ook nog op smaak wordt gebracht met een enorme berg suikers (1 kilo/maand/persoon aan verborgen suikers). Door een overmaat aan deze suikers (lege koolhydraten), maar ook zogenaamde snelle koolhydraten zoals brood, snoep, gebak en koek zijn wij ons lichaam continue aan het volgooien met suikers (ofwel glucose). Dit heeft onder meer tot gevolg dat we onze alvleesklier (het orgaan dat insuline produceert, die de suikers in ons bloed moet afbreken) langzaam uitputten, totdat hij het gewoon niet meer doet, met als gevolg diabetes.

Een andere boosdoener is de afname van het aantal gezonde (onverzadigde) vetzuren in onze voeding.  Deze hebben we nodig als bouwstenen van onder andere hormonen (die de basis vormen van ons fysiologische besturingssysteem; onze software zeg maar). Een teveel aan de slechte verzadigde vetzuren (dit zijn de soorten die hard zijn bij kamertemperatuur) veroorzaken storingen in de cel-cel communicatie (immuniteitsstoringen), maar ook schade aan vaten (infarcten).

Alsof dit nog niet genoeg is, zijn we steeds minder  gaan bewegen, maar niet minder gaan eten en is door de uitputting van de landbouwgronden, de hoeveelheid vitaminen en mineralen in onze voeding afgenomen. Om de voedingsproducten aantrekkelijk te maken voor de verkoop, worden ze op allerlei manieren gemanipuleerd en vormen hierdoor eerder een belasting voor het lichaam dan de benodigde  aanvulling.

Opgeteld hebben we dus te kampen met:

  • Een toename van het gebruik van snelle en lege koolhydraten;
  • Een afname van het gebruik van onverzadigde vetten;
  • Een afname aan beweging;
  • En een afname aan het binnenkrijgen van vitaminen en mineralen (terwijl we deze juist extra nodig hebben door de toenemende vervuiling).

Een bijkomend gevolg is dat onze spiermassa wordt ingeruild door (geharde) vetmassa. Hierdoor neemt het aantal mitochondrieën af in ons lichaam. Deze zijn verantwoordelijk voor de productie van energie, hetgeen het ideale recept is voor moeheid en depressie.
De commercie speelt hier handig op in door supplementen en diëten aan te bieden, die helaas vaak alleen vochtafdrijvend werken. Bovendien werken ze het bekende “jojo-effect” in de hand, waardoor men uiteindelijk weer zwaarder wordt dan voor aanvang van het dieet.

Hoe moet het dan wel?
We moeten om gezonder en belastbaarder te worden, weer zoveel mogelijk  terug naar het oorspronkelijke voedings- en bewegingspatroon van onze voorouders. Dit alles natuurlijk binnen de mogelijkheden van de huidige maatschappij.homo sapiens

Voedingsregels voor een optimale fitheid en gezondheid:

  • Eet tenminste 2 stuks fruit en 300 gram groente en/of rauwkost per dag;
  • Eet voldoende magere eiwitten en maximaal 3 x per week rood vlees;
  • Eet regelmatig vette vis zoals wilde zalm, makreel, haring, tonijn of sardientjes.
  • Gebruik onverzadigde vetzuren als olijfolie, rapenolie, lijnzaadolie en walnotenolie. Ook kokosolie (verzadigd vet, maar met heel veel gezondheidsbevorderende eigenschappen)  is een goede en gezonde optie. Op brood een dun laagje roomboter of kokosolie;
  • Eet zo min mogelijk (of  kleine porties) suikerrijke producten (koolhydraten) en kies voor de langzaam verteerbare koolhydraten (dus volkoren producten);
  • Vermijd de combinatie suiker en vet;
  • Vermijd tarwe en tarwepoducten;
  • Drink voldoende water.
  • Sporten werkt genezend! Voor spieren geldt: ‘use them or loose them!’

Toelichting:
Veel mensen gaan minder vetten eten als ze willen afvallen; wat meestal gepaard gaat met een hogere koolhydraatinname (zoals brood, pasta, rijst). Door de snelle opname hiervan in het bloed, stijgt de bloedsuikerspiegel in korte tijd. Met name tarwe en producten die tarwe bevatten hebben dit effect. Om dit te neutraliseren, schiet de insulinewaarde omhoog. Door deze ‘stoot’ insuline, komt de glucosespiegel niet terug op de normaalstand, maar schiet eronder door. Het gevolg is dat u na een paar uur opnieuw trek krijgt. Zo ontstaat al snel een vicieuze cirkel van de hele dag door eten. Snelle koolhydraten maken dus dik (saillant detail: fokvee wordt gevoerd met granen, zodat ze sneller ‘vet’ worden). De grote hoeveelheden insuline die door de suikers vrijkomen in het lichaam stimuleren de vetopslag, vooral het ongezonde vet op de buik. Een ander effect van grote bloedsuikerschommelingen is dat de alvleesklier (die de insuline aanmaakt) uitgeput raakt met als gevolg daarvan het ontstaan van insulineresistentie (wat weer de voorloper is van diabetes….). Dus kies voor de langzaam verteerbare koolhydraten (ofwel complexe koolhydraten) als spelt- of roggebrood en andere oergranen als boekweit, gierst, quinoa enz., (als vervangers van tarwe). Verder zijn peulvruchten een heel gezonde bron van koolhydraten ( (bonen, linzen, (kikker-)erwten enz.); deze bevatten bovendien veel eiwitten en vitaminen en mineralen.Tip:  Als je in een warme maaltijd koolhydraten combineert met magere eiwitten stijgt de bloedsuikerspiegel minder.

In het geval van een behoorlijk overgewicht of depressie, is het verstandig om alle snelle suikers te vermijden. In de praktijk komt dit neer op het vermijden van alle graanproducten, waaronder brood, muesli, cornflakes etc. (behalve in beperkte mate de hierboven genoemde oergranen) en vanzelfsprekend ook alle koek, snoep en gebak.

Naast rauwkost en fruit, is een handje noten en zaden een goed alternatief als tussendoortje: ze bevatten de goede onverzadigde vetten en heel veel vitaminen, mineralen en polyfenolen. Verder is pure chocolade met minstens 72% cacao een goed tussendoortje; gezond door de polyfenolen en goed voor de vetverbranding (rauwe cacaopoeder is nóg beter en gezonder!).

Ook in rode wijn zitten polyfenolen die goed voor ons zijn: 1 wijntje per dag is dus een goed idee als je het lekker vindt en niet helemaal met alcohol wilt stoppen. Als je het combineert met vet (bijvoorbeeld een stukje kaas) worden de polyfenolen nog beter opgenomen; wat wil je nog meer….. J

Sporten moet!
Tenslotte: naast goede voeding is regelmatig op een intensief niveau sporten ook heel belangrijk in deze ‘lifestyle’. Lifestyle omdat dit een manier van leven moet worden; kortdurend anders eten of ‘diëten’ heeft nog bij niemand ooit gewerkt.

De meeste mensen zullen snel het resultaat  van deze manier van eten gaan voelen. Je houdt meer energie over, je hebt minder pijntjes, je wordt emotioneel stabieler en je krijgt weer zin in seks! Het is even een knop omzetten en in het begin kost het wat meer tijd om bewust boodschappen te doen en je eten te bereiden, maar je zult zien dat gezond eten veel lekkerder is dan je had gedacht én je houdt er een mooier en fitter lijf aan over!

Wil je een voedingsadvies wat toegespitst is op jouw persoonlijke situatie neem dan contact op: 06 – 10456 173.

Share