Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Wat je moet weten over brood

Wat je moet weten over brood.

Brood is erg populair binnen onze voedingscultuur, waardoor veel mensen gewend zijn elke dag (vaak meerdere keren per dag) brood te eten. Brood bevat goede stoffen zoals vezels, B-vitaminen, ijzer, zink, jodium en suikers en werd daarom structureel door de Schijf van 5 geadviseerd. Het wordt echter steeds duidelijker dat een grote groep mensen niet goed tegen brood kan en van brood juist snel aankomt. Probeer daarom brood wat vaker te vermijden en te kiezen voor (volkoren- of zilvervlies-) rijstwafels of crackers van alternatieve granen zoals bijvoorbeeld boekweit.

Graansoortenno grain no pain
Het meeste brood wat we in de winkel of bij de bakker kopen is gemaakt van tarwe. Tarwe is echter als graansoort zo door de mens gemanipuleerd en “verbeterd” dat het inmiddels bij veel mensen serieuze gezondheidsklachten veroorzaakt. Dit komt door het hoge gehalte aan gluten, die onze darmen aantasten. Verder zorgen de zeer snel opneembare koolhydraten in tarwe ervoor dat onze bloedsuikerspiegel enorme piekt na een tarweboterham, waardoor het risico op het krijgen van diabetes toeneemt. Ook volkorenbrood, meergranenbrood en vele andere donkere broodsoorten zijn gemaakt van tarwe (tenzij expliciet aangegeven dat het van een andere graansoort gemaakt is).Andere graansoorten waar brood gemaakt van kan worden zijn bijvoorbeeld: spelt, rogge en haver; je moet dan wel goed op het etiket kijken of er niet ook tarwe in is verwerkt. Dit wordt vaak gedaan omdat tarwe nou eenmaal een hele goedkope graansoort is.

Vezels en gluten
Vezels zijn heel belangrijk voor onze darmen, maar komen in ons huidige voedingspatroon te weinig voor. Brood kan een verzelrijk product zijn, mits je kiest voor volkorenbrood.
Volkorenbrood is gezonder dan witbrood, omdat volkorenbrood gemaakt is van de hele graankorrel, inclusief de kiemen en de zemelen. En juist daarin zitten de vezels, vitamines en mineralen Een meergranenbrood bevat verschillende graansoorten, maar dit zegt niks over de hoeveelheid vezels; in het slechtste geval zijn er alleen vezelarme witte meelsoorten in verwerkt.

De donkere kleur die brood kan hebben zegt ook niks over de hoeveelheid vezels die het bevat. Zelfs de donkerste broden kunnen zo goed als geen vezels bevatten; ze zijn in veel gevallen gemaakt van witte bloem-/meelsoorten en gekleurd door gebrande mout. Een ander ingrediënt wat in veel graansoorten voorkomt en wat bij veel mensen gezondheidsklachten veroorzaakt zijn

gluten.
Gluten geven het brood stevigheid en luchtigheid. Graansoorten die geen gluten bevatten zijn bijvoorbeeld: boekweit, haver(-mout), amarant, gierst en mais, maar deze lenen zich niet zo goed om brood van te bakken.

Conclusie:
Redenen te over om in plaats van brood, vaker te kiezen voor alternatieve ontbijt- en lunchideeën zoals eieren, kwark, yoghurt, salades of soep Veel kans dat je je fitter gaat voelen, mits je oplet dat je voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen krijgt.

Voor een persoonlijk afgestemd voedingsadvies bel: 06 – 10456173. Samen vinden we wat het beste bij jouw lichaam past en waar je je dus goed en energiek bij voelt.

Share