Wat te doen aan stress-vet?
- 21
- mei
Een paar kilo afvallen kan bijna iedereen; je eet een aantal weken een stuk minder calorieën dan normaal en je valt een paar kilo af. Het nieuwe gewicht vasthouden is meestal het probleem. Dat komt omdat niemand blijvend kan vasthouden aan een laag calorieën dieet. Daar komt bij dat als je (te) lang minder calorieën eet dan je eigenlijk nodig hebt, je lichaam ondervoed raakt. Dit gebeurt overigens ook als je veel lege calorieën eet, zoals junkfood en andere zwaar bewerkte voeding.
Een lichaam in hongersnood gaat in de spaarstand, waardoor je alles wat je meer eet dan in de laag-calorieën periode, opslaat als vet. Je lichaam doet dit om voorbereid te zijn op een nieuwe periode van uithongering. Een mooi overlevingsmechanisme; niet leuk maar je eigen chemische fabriek doet daarmee wel goed zijn werk. Je kunt dus beter je voedingsgewoontes kritisch bekijken en volop eten wat je lijf nodig heeft om goed te functioneren. Dit zijn onder andere gezonde onbewerkte vetten, die meestal worden gemeden bij diëten. Daarnaast uiteraard volop verse groenten en fruit, noten en zaden en voldoende eiwitten.

Een ander mechanisme dat in werking treedt bij hongersnood die te lang duurt is stress! De bijnieren gaan meer stresshormonen (cortisol) aanmaken met als gevolg dat er meer suikers in je bloed komen, waarna er extra insuline wordt gemaakt om die suikers de cel in te krijgen. Als dit duo van cortisol en insuline actief is, is het bijna onmogelijk om af te vallen, mede doordat het de hormonen onderdrukt die wél helpen bij gewichtsverlies. Als we ons bedenken dat het lichaam ook stress ervaart bij ontsteking, verzuring (bijvoorbeeld al door een snelle hoge ademhaling) en niet te vergeten bij mentale stress en een gehaaste leefstijl, dan kun je je voorstellen dat er mensen zijn die zelfs diabetes ontwikkelen als gevolg van jarenlange stress.
Als je volop beweegt en sport kun je een deel van de hierboven beschreven schade voorkomen, omdat je daarmee veel compenseert; vooral krachttraining helpt je hierbij. Voor veel mensen is trainen ook een manier om te ontspannen en dus uit de stress te komen. Pas wel op voor overdrijven: als je teveel en/of te lang traint schakel je juist je stress systeem aan.
Hoe verminder je stress?
- Leer nee zeggen en plan minder op een dag.
- Doe de dingen die je wél doet op je gemak en met aandacht (dus niet met je gedachten al bij het volgende ding op je programma).
- Doe een paar keer per dag ademhalingsoefeningen en ga yoga of qi gong doen.
- Ga op vaste tijden naar bed (het best tussen 22.00 en 23.00 uur) en sta op tijd op voor een goede nachtrust en herstel.
Ben jij zo iemand die altijd “aan” staat, maar volhoudt geen stress te hebben? Dan is een simpele test om te kijken hoe de zaken er echt voor staan zinvol om gezondheidsproblemen te voorkomen. Die toont je hartvariabiliteit aan, of je stresssysteem ongezond lang aanstaat en hoe je herstelcapaciteit is.
Maak een afspraak en ontdek hoe jouw lichaam ervoor staat: 06 – 10456 173.