Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.



Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Welke vetten helpen je gezond en slank te blijven?

Voor een goede gezondheid is een gezonde vetzuurbalans van essentieel belang.

Om gezond te zijn en blijven moet het merendeel van de vetten die we eten meervoudig onverzadigd zijn: de omega-3 vetten: alfalinoleenzuur voornamelijk uit vette vis, en lijnzaad(-olie) is het belangrijkst; die zorgt voor ontstekingsremming en voor een gezond gewicht. Omega-6 vetten: linolzuur hebben we ook nodig, maar deze zorgt bij een disbalans juist voor ontsteking.

Verkeerde vetzurenbalans

Zowel omega-3 als omega-6 zijn gezonde vetten, mits de verhouding goed is: 1 op 1. Bij het merendeel van de mensen is die balans echter ver te zoeken: veel meer omega-6 dan omega-3. De oorzaak hiervan is voornamelijk een hoge inname van zonnebloemolie dat in heel veel bewerkte producten zit.

In deze situatie wordt het gezonde omega-6 juist een aanjager van ontstekingen én het betekent een tekort aan omega-3 vetzuren, die we hard nodig hebben voor een goede gezondheid. Een tekort aan omega-3 vetzuren  kun je herkennen aan verschillende symptomen: vermoeidheid, veel dorst (vaak plassen ook), droge huid, slecht geheugen, stemmingswisselingen, depressie, pijnklachten, ontstekingen, slechter wordend zicht, verhoogde infectiegevoeligheid, groter gevaar op trombose door dikker bloed etc.

Een gezond voedingspatroon zou voor 20-30 procent uit vetten moeten bestaan

De belangrijkste en het moeilijkst uit de voeding voldoende binnen te krijgen zijn de  omega-3 vetten: vette vis, noten en zaden, avocado, lijnzaad (-olie), hennepzaad, chiazaad etc. Vette vis eet je echter het best maximaal 2 x per week omdat er meestal veel kwik in zit, dus let op de herkomst.

Omega-6 krijg je vanzelf voldoende binnen omdat het in veel producten verwerkt is. Dit geldt ook voor verzadigd vet: als je eieren en zuivel en 1 à 2 keer per week vlees eet heb je daarvan ook (meer dan) voldoende. Teveel omega-6 brengt net zo veel schade teweeg in het lichaam als transvetten.

Verder: omega 9 uit olijfolie (koop alleen goede kwaliteit biologische; er worden veel vervuilde oliën verkocht).

Kokosolie is een gezonde olie waarmee je op hoge temperaturen kunt bakken, maar is ook zeer geschikt om in gebak te gebruiken. Het wordt direct gebruikt om energie te maken, dus je wordt er niet dik van. Bovendien werkt het ontstekingsremmend.

Het slechtste vet dat je beter helemaal vermijdt is transvet; het brengt je lichaam in ontsteking. Het wordt gemaakt door het industrieel harden van onverzadigde vetten die worden gebruikt om frituurvetten, bak- en braadproducten, koekjes, gebak en snacks van te maken. Je komt het op verpakkingen ook tegen als: gedeeltelijk gehard plantaardig vet of gehydrogeneerd vet. Door de term “plantaardig” –  wat legitiem is omdat de grondstof gedeeltelijk plantaardige vetten zijn – worden gebruikers misleid te denken dat het gezond is, maar dat is absoluut niet zo.

Al met al is het niet makkelijk om via de voeding voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen, zodat suppletie met visolie belangrijk is. Let goed op kwaliteit en hoge gehaltes EPA en DHA; er is veel aanbod en het is lastig te onderscheiden. Heb je advies nodig: bel 06 – 10456 173,

Share