Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Yoga voor een betere nachtrust

Beter slapen met een paar simpele yoga oefeningen!

Met name in de overgang is de kans aanwezig dat je minder goed gaat slapen. Nachtelijke opvliegers zijn hier vaak de oorzaak van; deze onderbreken je slaapcyclus waardoor je je overdag vermoeid voelt en je je minder goed kunt concentreren.

Helpt yoga ook tegen slecht slapen door hormoonschommelingen? Een Amerikaans onderzoek geeft aan dat dit inderdaad het geval is. Uit dit onderzoek bleek dat de vrouwen die yoga hadden gedaan beter sliepen dan de vrouwen die pilates hadden gedaan als alternatief of de vrouwen die geen bewegingsprogramma hadden gevolgd.

De oefeningen:
Om je lichaam ’s avonds tot rust te brengen, is het belangrijk dat je een uur voordat je naar bed gaat al met de oefeningen begint. Het spreekt voor zich dat je de bekende leefregels: geen inspannende dingen doen vlak voor het slapen gaan en niet naar beeldschermen (blauw licht) moet kijken, ook in acht neemt.
Als je de oefeningen consequent doet, herkent je lichaam ze sneller en weet het dat het ‘bedtijd’ is.

1. Aapzitslapen zzzz
Ga op je hurken zitten met beide voeten op heupbreedte. Als je je evenwicht niet goed kunt bewaren, kun je tegen een muur aanleunen. Strek je armen op een uitademing uit omhoog. Zet je handen tegen elkaar. Doe deze oefening negen ademhalingen lang.

2. Waterstrekking
Ga zitten met gestrekte benen. Bij een inademing strek je je armen omhoog. Zodra je uitademt buig je voorover. Pak met je duimen en wijsvingers de hoekjes van je kleine tenen vast. Op deze manier voer je de spanning in je lijf af. Blijf deze houding aanhouden tot je voelt dat je je ontspannen begint te voelen.

3. Vuurstrekking
Ga in kleermakerszit zitten en cirkel je armen omhoog op een inademing. Als je uitademt, plaats je je handen kruiselings op je knieën. Buig bij de volgende uitademing naar voren met je hoofd naar beneden en probeer rustig door je buik te ademen.

Bij alle yoga oefeningen geldt altijd dat je moet focussen op een diepe ontspannende buikademhaling.
Succes en slaap lekker…. blij 2

Share