Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Ziekte begint bij een slechte ontgifting

Elke seconde vinden er in ons lijf honderden chemische processen plaats waarvan ontgifting er een is. Ontgifting is het bewerken van alle stoffen die binnen komen om ze tot stoffen om te zetten die het lichaam kan herkennen. Vervolgens worden de bruikbare stoffen vervoerd naar de cellen, reststoffen worden via de nieren of de darm uitgescheiden en alles dat niet herkend wordt, wordt opgeslagen in weefsel dat zo ver mogelijk weg ligt van vitale organen; in vetweefsel en onderhuids bindweefsel. Daarnaast worden ook via de huid en de longen gifstoffen uitgescheiden.

De hoofdrolspeler:
Ons belangrijkste ontgiftingsorgaan is de lever, die 24 uur per dag alles wat er via mond, huid en lucht binnenkomt, moet omzetten. Elke stof heeft zijn eigen proces; vetten wordt anders afgebroken en dit kost meer moeite dan bijvoorbeeld suikers. Daarnaast krijgt de lever nog gifstoffen vanuit het lichaam zelf te verwerken, vanuit de darm bijvoorbeeld. Als daarin door verkeerde voeding of te weinig maagzuur (vaak door het gebruik van maagbeschermers) veel schadelijke bacteriën wonen, geeft dat extra druk op de  lever.

Ook hormonen die hun werk hebben gedaan moeten worden afgebroken door de lever. Als je dan bedenkt dat je meer hormonen aanmaakt als je veel buikvet hebt en dat het buikvet zelf ook gifstoffen en ontstekingsstoffen maakt, kun je wel bedenken dat een lever van iemand met veel buikvet veel overuren moet draaien.

Wees lief voor je lever

Wist je dat fructose, in de door de voedingsindustrie synthetisch nagemaakte vorm,  in overvloed voorkomt in o.a. frisdranken, energierepen, peperkoek, koekjes, gebak etc.? Deze vorm van suiker is voor de lever een hele lastige stof om te verwerken, waardoor, als je er veel van binnenkrijgt, je al snel een vervette lever ontwikkelt. Dit gebeurt ook bij slanke kinderen die veel frisdrank drinken; je ziet het dus niet altijd aan de buitenkant! Ben dus extra alert op deze suiker en lees goed de verpakking voordat je iets koopt.

Wat belast onze lever nog meer:
Voeding; tegenwoordig zitten er in bewerkte voeding zoveel stoffen die de lever niet herkent en dus ergens moet “bewaren” dat veel mensen inmiddels een zwaar vervuild lichaam hebben. 80% van wat er in de supermarkt te koop is, is niet voedend maar juist belastend voor ons lijf.
Roken en alcohol drinken is zo ingeburgerd dat sommige mensen het elke dag doen, maar is een aanslag voor je (vaak al overwerkte) lever.
Plastic krijgen we in ruimte mate binnen; door het drinken uit plastic flesjes en oliën uit plastic flessen neemt dit nog meer toe.
Wonen in een landbouwgebied levert een extra belasting door giftstoffen als Glyfosaat (deze onkruidbestrijder veroorzaakt zelfs Parkinson).

Zo komen er steeds meer door de mens gemaakte stoffen bij (ook alles wat we op onze huid smeren) die een zware belasting vormen voor ons ontgiftingssysteem en dus onze gezondheid. De ruimte tussen de cellen raakt steeds verder vervuild, waardoor systemen minder goed gaan functioneren met uiteindelijk ziekte als gevolg.

In mijn volgende blog vertel ik hoe je je lever kunt helpen gezond te blijven.

Wil je eerder meer weten, bijvoorbeeld hoe het met jouw ontgiftingscapaciteit staat? Bel me voor een afspraak: 06 – 10456 173.

Share