Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Zijn vleeswaren geschikt om elke dag te eten?

Zijn vleeswaren ongezond?

Vleeswaren op je brood zijn lekker; maar niet geschikt om elke dag te eten…. Een paar wetenswaardigheden over vleeswaren om je te helpen betere keuzes te maken.Vleeswaren: vlees met flink wat toevoegingen…..
Vleeswaren zijn produkten van vlees (rund, kip, kalf of varken) die in een fabriek bewerkt zijn. Het wordt op maat gemaakt, maar ook nog gerookt, verpakt, en vooral vanwege de houdbaarheid worden er stoffen aan toegevoegd. Voorbeelden zijn dextrose, nitraat en nitriet. Verder worden er vaak nogal wat smaakstoffen aan toegevoegd; waaronder het veelgebruikte Mononatriumglutamaat (ook bekend onder de volgende namen: E 621, MSG, MonoSodiumGlutamate (Engels), Glutaminaat, Umami, Ve-tsin, Ajinomoto, Glutaminezuur en Natriumglutamaat). Dit is een smaakversterker die in heel veel kant en klaar produkten wordt gebruikt en die (zoals alle toevoegingen) verstorend werken op de stofwisseling. vleeswarenafdeling

Verder is er vaak veel zout toegevoegd aan vlees, en dat is niet goed voor je bloeddruk. Alsof het nog niet genoeg is: van nature zitten er verzadigde vetten in vlees, en ook die zijn niet goed voor je gezondheid. Het algemene advies voor rood vlees (dat is alle vlees behalve kip en kalkoen) is dat je er maximaal 500 gram per persoon per week van mag eten, daarbij zijn vleeswaren inbegrepen.

Variëren is belangrijk.
Moet je dan geen vleeswaren meer eten? Dat wel, want behalve dat ze vaak lekker zijn, leveren ze ook broodnodige eiwitten, ijzer en de vitamines A, B1, B2 en B12. Hoe moet je dan omgaan met vleeswaren? Eigenlijk hetzelfde als met al je eten: niet te veel en varieer. Variëren is dus het toverwoord, ook hier. Varieer sowieso met al je broodbeleg, dus wissel hartig af met zoet. Maar zorg ook binnen je hartige broodbeleg voor variatie, en kies bij voorkeur de magere varianten van vleeswaren. In de magere vleeswaren zitten minder verzadigde vetten, en tegelijkertijd minder calorieën.

Verstandige keuzes
Als je kijkt naar verzadigd vet, zout, suiker en calorieën zijn de beste keuzes uit de enorme hoeveelheid vleeswaren:
• Beenham
• Casselerrib
• Gekookte lever
• Kipfilet
• Magere knakworst
• Vegetarische paté

Kinderen en zwangere vrouwen
Hiernaast zijn er nog wat specifieke adviezen voor kinderen en zwangere vrouwen. Kinderen mogen namelijk niet te veel leverworst en smeerleverworst, vanwege de daarin aanwezige vitamine A die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Het volgende geldt:
• Kinderen van 6 maanden tot 1 jaar: niet meer dan 1 tot 2 boterhammen met (smeer)leverworst per week.
• Kinderen van 1 tot en met 3 jaar: niet meer dan 2 tot 3 boterhammen met (smeer)leverworst per week.
• Kinderen van 4 tot 12 jaar: maximaal 1 boterham met (smeer)leverworst per dag.

Zwangere vrouwen moeten ook oppassen met (smeer)leverworst, maar ook voor (geheel of gedeeltelijk) rauwe vleeswaren zoals filet americain, ossenworst, salami, carpaccio en tartaar. Dit vanwege de listeriabacterie en de ziekte toxoplasmose. Beide kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Share