Praktijk voor natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapie, scenar-, lymfe- en massagetherapie, voedings- en beweegadviezen.Tel • 06 104 56 173
E • petra@ptherapie.nl

Zo gezond mogelijk de herfst en winter doorkomen

Nu iedereen weer in het ritme komt na de zomer, is het tijd om stil te staan bij het komende najaar en hoe je het winderige, natte seizoen goed doorkomt. Een goed werkend immuunsysteem is daar een eerste vereiste voor.

De basis van je immuunsysteem

Je immuunsysteem is een ingewikkeld netwerk van veel verschillende antistoffen en immuuncellen die allemaal gemaakt worden uit eiwitten. Voldoende eiwitten in de voeding is dus een eerste voorwaarde voor een goede afweer. Verder is je immuunsysteem nauw verbonden met onder andere het sympatisch zenuwstelsel en het hormonale stelsel. Dit kun je merken aan bijvoorbeeld het doorbreken van een koortslip tijdens de menstruatie of frequente ontstekingsreacties bij langdurige stress. Verder zijn goede barrières (darmwand, huid, slijmvliezen) belangrijk en voldoende goeie darm- en huidbacteriën. Vaak je handen ‘wassen’ met antibacteriële gels ondermijnt dus je immuunsysteem! Beter is gewoon met water en zeep.

Goede voeding en in bepaalde situaties extra supplementen zijn een voorwaarde voor een goed immuunsysteem, maar ook voldoende spiermassa is belangrijk. Spieren bevatten namelijk je voorraad eiwitten die je immuunsysteem gebruikt bij ziekte en infectie (als je te ziek bent om te eten). Tenslotte werkt je immuunsysteem het best als je een gezond gewicht en een goede hormonale balans hebt.

Pimp je immuunsysteem!

  • Eet volop onbewerkte voeding: groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden, eieren, af en toe vlees en vis, voldoende onverzadigde vetten en voldoende eiwitten.
  • Vermijd bewerkte voeding en geraffineerde suikers.
  • Train naast je conditie ook je spieren.
  • Los verterings- en darmproblemen op.
  • Zorg voor balans in activiteit en rust; kies daarom bewust wat en hoeveel je doet op een dag en leer nee zeggen.
  • Als je te zwaar bent, probeer gewicht te verliezen. Als dit een probleem is zijn er meestal onderliggende problemen. Dat kan een haperende schildklier zijn, een ophoping van gifstoffen in de ruimte tussen je cellen, teveel slechte bacteriën in de darm die gifstoffen produceren, of een hormonale verstoring. Heb je geen idee waar je moet zoeken? Bel me, dan help ik je daarmee.
  • Korte vastenkuren en intermitterend vasten geeft je immuunsysteem een enorme boost, met als bijkomend voordeel dat je kilo’s kwijtraakt.
  • Laat je niet bang maken, want angst geeft stress en dat ondermijnt je immuunsysteem. Virussen zijn altijd bij ons geweest; evolutionair gezien zelfs onmisbaar. Een goed werkend immuunsysteem is prima in staat virussen op te ruimen, mits je goed voor jezelf zorgt.

Interessant, maar je wilt geen blijvende klachten oplopen van corona!

Als je corona hebt is de explosie van ontsteking waardoor weefsel beschadigt en dus blijvende klachten veroorzaakt het verraderlijke aan deze griepvariant en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarbij kun je je immuunsysteem helpen door vitamine D en C te nemen (vooral in najaar en winter) en zorgen dat je zinkstatus op peil is.

Mocht je onverhoopt toch ziek worden zijn er talloze natuurlijke middelen die voorkomen dat de ontsteking(en) uit de hand lopen; mits je er snel mee begint. Ik heb hier al veel mensen die het virus hadden mee geholpen; allemaal zonder restklachten. Het voordeel van de infectie doormaken is dat je 7x beter en veel langer beschermd bent tegen een nieuwe infectie.

Share