Zoete aardappel-knolselderijpuree; een lekkere en gezonde variant op gewone puree
- 26
- okt
Met groentepurees kun je heel makkelijk de hoeveelheid groenten verhogen die je dagelijks binnenkrijgt. Bovendien kun je zo veel variëren als je wilt (en durft). Deze zoete aardappel-knolselderijpuree heeft een speciale smaak dankzij de appel en de kruiden.
Ingrediënten
Porties: 4
- 500 g zoete aardappel
- 400 g knolselderij
- sap van 1 citroen
- 2 el olijfolie, extra vergine
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 el grofgeraspte verse gember
- ½-1 tl gemalen komijn
- 1/2 appel, geschild, zonder klokhuis en fijngesneden
- 1 el kurkuma (naar smaak)
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15min › Bereiding: 20min › Klaar in:35min
Snijd de zoete aardappel en de knolselderij in blokjes en doe ze in een grote pan. Voeg de helft van het citroensap toe, doe er zoveel kokend water bij dat de groenten onderstaan en breng weer aan de kook. Temper het vuur en laat 15-20 minuten zachtjes sudderen, of tot de groenten zacht zijn. Verhit ondertussen de olie in een steelpan. Voeg de knoflook, de gember, de komijn en de kurkuma toe en stoof 30 seconden. Roer er de appel en de rest van het citroensap door en stoof 5 minuten of tot de appel zacht wordt.
Laat de groenten uitlekken en pureer ze. Roer het appelmengsel erdoor. Serveer heet.
Zoete aardappel is een uitstekende bron van bètacaroteen, een antioxidant die ons lichaam beschermt tegen de aanval van vrije radicalen die het verouderingsproces versnellen en de kans op hartkwalen en kanker vergroten. Zoete aardappelen leveren ook grote hoeveelheden vitamine C en kalium, en bevatten meer vitamine E dan de meeste andere groenten. Bovendien worden ze minder snel in de bloedbaan opgenomen dan gewone aardappelen waardoor de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt.